Amerika gaat toch praten met Iran en Syrië

Za 3 Maart 2007 18:20 | Frank | 5123 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

De Verenigde Staten hebben Iran voorstellen gedaan om gesprekken te voeren over de situatie in Irak. Woordvoerder Mohammed-Ali Hosseini van Buitenlandse Zaken werd zaterdag door de Iraanse openbare televisie geciteerd: "In de afgelopen maanden hebben de Amerikanen via verschillende kanalen contact opgenomen met Iran om diverse aspecten van de situatie in Irak te bespreken". Bijzonderheden gaf hij niet.

De Verenigde Staten, die 27 jaar geleden hun diplomatieke betrekkingen met Teheran hebben afgebroken, hebben tot nog toe rechtstreekse gesprekken met de Iraanse regering afgewezen. Begin deze week had Washington zich in elk geval bereid verklaard om samen met Iran aan een voor 10 maart in Bagdad geplande conferentie over de toestand in Irak deel te nemen. Ook bilaterale gesprekken met vertegenwoordigers van Teheran over deze problematiek heeft het Witte Huis niet uitgesloten.

Ook zal Amerika de diplomatieke weg kiezen om met Syrië aan tafel te gaan zitten. De 'cowboydiplomatie' heeft afgedaan in het Witte Huis. Het 'wie niet voor ons is, is tegen ons' heeft weer plaatsgemaakt voor het fijne spel van de diplomatie.

Rice komt eindelijk uit de schaduw van vice-president Dick Cheney, de man van de harde lijn. Cheney ziet alleen maar gevaren in onderhandelingen met Iran, hoe beperkt ze vooralsnog ook zijn. Hij vreest dat Iran de gesprekken eindeloos gaat rekken om ondertussen gewoon door te gaan met het bouwen van een kernbom. Het afdwingen van harde sancties tegen Iran wordt tegelijkertijd onmogelijk zolang Teheran en Washington aan de onderhandelingstafel zitten.

Praten is nu geen teken van zwakte meer. Bush wil in de laatste twee jaar van zijn ambtstijd nog wat successen boeken. Analisten maken al vergelijkingen met Ronald Reagan. Toen die in de problemen kwam door het Iran-contra-schandaal, ging hij ook plotseling onderhandelen met het 'imperium van het kwaad', de Sovjetunie.

Bronnen:

 

Bron: Zie artikel