VS steunen Palestijnse Fatah-partij

Ma 23 Januari 2006 11:13 | Frank | 2537 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben 1,9 miljoen dollar uitgegeven aan projecten in de Palestijnse gebieden om het imago van de regerende Fatah-partij op te vijzelen. Dat heeft The New York Times zondag bericht.

Volgens de krant wil Washington hiermee voorkomen dat de militante Hamas veel stemmen trekt. Volgens een medewerker van het Amerikaanse consulaat in Jeruzalem was het geld bedoeld om de democratische instellingen te versterken. Volgens The Washington Post is het geld ook besteed aan bomenaanplant en computers in gemeenschapscentra. De projecten zouden zijn uitgezocht in samenwerking met premier Mahmoud Abbas van Fatah. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde geen commentaar geven.

Woensdag worden in de Palestijnse gebieden verkiezingen gehouden. Naar verwachting zal Fatah van premier Abbas wel weer de grootste partij worden. Maar ze zal naar verwachting in de toekomst rekening moeten houden met Hamas als die een groot aantal zetels wint en Amerika omdat die dus zo'n leuke financieële bijdrage deed.

De partij is onder Palestijnen vooral populair wegens haar campagne tegen corruptie en het opzetten van een uitgebreid liefdadigheidsnetwerk. Hamas, die gezworen heeft de staat Israël te vernietigen en zestig zelfmoordaanslagen op haar naam heeft staan, doet voor het eerst mee aan de parlementsverkiezingen.

Bron: Telegraaf (enzo)