Ungdomshuset ontruimd, Kopenhagen in opstand

Za 3 Maart 2007 19:04 | Frank | 2573 keer bekeken | 2 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Op donderdag 1 maart werd Ungdomshuset ontruimd. Sindsdien is het al de hele tijd behoorlijk onrustig in Kopenhagen. In verschillende landen worden solidariteitsacties opgezet, onder meer in verschillende Duitse steden, in Londen en voor Nederland in Groningen.
Ungdomshuset, "het jeugdhuis" werd in de jaren 80 door de gemeente Kopenhagen ter beschikking gesteld van de lokale jeugd, nadat deze maandenlang campagne gevoerd hadden voor een eigen plek. Het gebouw stond op dat moment leeg maar was ooit eigendom van een Deense vakbond. In 2003 werd het gebouw verkocht aan faderhuset. Dat was op z'n minst een grove slordigheid want faderhuset is een religieuze sekte die het gebouw enkel in handen wilde krijgen omdat Ungdomshuset voor hen symbool staat voor de duivel, gezien zijn huidige en vroegere bestemming. Die willen het gebouw het liefst met de grond gelijk maken en op die manier proberen zo'n 100 jaar Deense sociale geschiedenis laten verdwijnen omdat deze niet strookt met hun extremistische religieuze opvattingen.

De afgelopen twee nachten liepen zulke demonstraties uit op rellen,waarbij ongeveer 400 mensen werden opgepakt. Volgens de Deense politie waren het de grootste rellen in meer dan tien jaar.

Contactpersoon opgepakt
Het Indymedia Nl dispatch team had de bedoeling om een eigen tijdlijn aan te maken met input van Nederlandse media-activist die gisterenmiddag naar Kopenhagen was afgereisd. het enige wat hij echter kon doorbellen was de raid op "solidaritetshuset" en z'n aanstaande eigen arrestatie.

Bronnen:

Bron: indymedia / Wikipedia

Reacties

  695 arrestaties bij Deense rellen

  Vr 9 Maart 2007 22:07 | Frank |

  De Deense politie heeft sinds het uitbreken van rellen in Kopenhagen op 1 maart in verband met de sloop van een gekraakt jeugdcentrum bijna zevenhonderd arrestaties verricht. Dat is vrijdag bekendgemaakt. Onder de 695 arrestanten waren 41 buitenlanders, vooral uit Scandinavische landen, Duitsland, Polen en Italië, maar ook uit de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Canada.


  fakkeloptocht in amsterdam

  Vr 9 Maart 2007 22:21 | Frank |

  In solidariteit met de strijd in Kopenhagen zal komende vrijdag een fakkeloptocht gehouden worden in Amsterdam. Om 20:00uur wordt verzameld bij 't Lievertje op het Spui.


  De ontruiming van Ungdomshuset kan en mag niet gezien worden als een los verschijnsel. In heel Europa worden activisten geconfronteerd met een repressievere staat. Het beleid om een controleerbare en meegaande massa te kneden is in heel Europa te zien. De ontruiming van sociaal-politieke centra is daar een voorbeeld van. Omdat we de opstand in Kopenhagen steunen, insprirerend vinden en ons verzetten tegen de rechtse wind in Europa, houden we een fakkeloptocht.


  het is de bedoeling dat iedereen iets meeneemt. bv fluitjes spandoekje toeters trommels lichtjes bloemen van alles en nog wat en een goed humeur. Het zou een leuke en lawaaige demo moeten worden. Ik hoop wel dat de kids zich een beetje inhouden...ja ik weet het ze zijn niet te houden....maar alles moet netjes en zonder geweld verlopen.