Saddam: hoe lang willen ze zoeken naar wapens die we niet hebben?

Wo 22 Maart 2006 09:56 | Frank | 3101 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
AMSTERDAM - "Hoe lang willen de VN-wapeninspecteurs door Irak struinen op zoek naar wapens die we niet hebben?", verzuchtte Saddam Hussein halverwege de jaren '90, toen er maar geen einde leek te komen aan de inspecties. "We houden niks verborgen! Hoe brengen we dat hen aan hun verstand? Wanneer houdt dit op?", aldus een woedende Iraakse president.


Het Amerikaanse leger heeft dinsdag opnieuw verslagen vrijgegeven van afgeluisterde gesprekken tussen Saddam en hoge militairen en leden van zijn regering. Maar pas in 2004 zou de zoektocht naar wapens in Irak ten einde komen, toen Amerikaanse en Britse deskundigen moesten toegeven dat Saddam de waarheid had gesproken over het niet voorhanden hebben van massavernietigingswapens en Londen en Washington de internationale gemeenschap onjuist te bleken te hebben ingelicht.

De transcripties van afgeluisterde gesprekken tussen Saddam en andere hoge Iraakse functionarissen tussen de eerste en de tweede Golfoorlog doen vermoeden dat de VS bewust foute informatie naar buiten hebben gebracht, maar in de dinsdag gepubliceerde documenten staan ook andere aanwijzingen. Zo geeft Saddam herhaaldelijk opdracht "vertrouwelijke stukken uit handen van de VN-inspecteurs te houden" en "verboden apparatuur" te verbergen.

Omdat de afgelopen jaren duidelijk is geworden dat het Iraakse programma om biochemische wapens te ontwikkelen waarschijnlijk is ontmanteld na de nederlaag in de eerste Golfoorlog in 1991, stellen deskundigen dat het waarschijnlijk gaat om restanten van het oude programma dat Saddams regime uit handen van de VN-inspecteurs trachtte te houden om te voorkomen dat de indruk zou ontstaan dat het programma nog bestond.
Bron: Telegraaf