Ministers eisen vergunningen voor growshops

Za 17 Juni 2006 07:09 | Frank | 3264 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
DEN HAAG - Gemeenten moeten vergunningen gaan eisen van growshops. Door een vergunningsplicht voor deze winkels die spullen voor de wietteelt verkopen, willen de ministers Johan Remkes van Binnenlandse Zaken en Piet Hein Donner van Justitie de illegale hennepteelt aanpakken.

Dat hebben de bewindslieden vrijdag gezegd. Remkes en Donner maken zich zorgen over de illegale wietplantages in Nederland.

Illegaal
Volgens de twee zorgen die voor brandgevaar, overlast en verloedering van wijken. Zij noemen growshops "de motor achter illegale wietkwekerij".

Het is alleen onmogelijk om growshops compleet te verbieden. De spullen die de winkels verkopen, zoals speciale lampen, worden namelijk ook gebruikt door telers van andere gewassen.

Plicht
Het instellen van een lokale vergunningplicht geeft gemeenten in ieder geval wel de kans om aanvragers te controleren op een eventueel crimineel verleden. "Zo ja, dan wordt de vergunning geweigerd", aldus Remkes en Donner. Overigens hebben zeven gemeenten op dit moment al een vergunningplicht ingevoerd of gaan zij dat doen.

Samenwerken
Volgens de twee bewindslieden moeten steden verder beter gaan samenwerken met politie en justitie, maar ook met energiebedrijven, woningbouwverenigingen, verzekeringsmaatschappijen, de Belastingdienst en uitkeringsinstanties om illegale wietteelt tegen te gaan.

Remkes en Donner hebben daarom een convenant opgesteld dat gemeenten als voorbeeld kunnen gebruiken om deze samenwerking aan te gaan. De ministers onderzoeken daarnaast hoe ontmantelde plantages goedkoper vernietigd kunnen worden. De kosten hiervoor moeten zo veel mogelijk op de eigenaar worden verhaald.
Bron: NU.nl / NOVUM