Uitnodiging Cannabistribunaal ( dertig jaar gedogen )

zaterdag 8 november 2008 02:14 | Frank | 3384 keer bekeken | 1 reactie | 1 x aanbevolen

Hierbij nodigen wij U van harte uit op het Cannabistribunaal, dat op maandag 1 en dinsdag 2 december 2008 plaatsvindt in Nieuwspoort, Den Haag.

Op het cannabistribunaal staat de vraag centraal waar het heen moet met het Nederlandse cannabisbeleid. Aanleiding is de vaststelling dat het Nederlandse beleid inzake cannabis na ruim dertig jaar gedogen dringend aan vernieuwing toe is. Het Cannabis Tribunaal is een initiatief van drie organisaties: Cannabis College, de Stichting Drugsbeleid en de Europese Coalitie voor Rechtvaardig en Effectief Drugsbeleid (ENCOD).

Ongeveer een miljoen Nederlanders hebben ervaring met het gebruik van cannabis. Een beleid gebaseerd op de wens dit gebruik uit de maatschappij te bannen lijkt geen realistische optie. Maar ook het gedoogbeleid heeft zijn tijd gehad. Gemeentebesturen van Roosendaal en Bergen op Zoom kondigden afgelopen week aan hun coffeeshops te sluiten.
Burgemeester Leers deed daarop een oproep voor een wiettop in Nederland om tot landelijk gecoördineerd beleid te komen.

Welke kant moet het op? Inzet van het Cannabistribunaal is de stelling dat het verbod op cannabis meer negatieve dan positieve effecten oplevert. In zes hoorzittingen onderzoekt een reeks van deskundigen in samenspraak met het publiek of die stelling houdbaar is. De organisatoren dagen elke politieke partij uit om deze stelling te weerleggen. Wie daarin slaagt, komt in aanmerking voor een beloning van 200.000 euro.

Maandag 1 december, dag 1

Elke hoorzitting begint met twee deskundige getuigen die elk een andere visie vertegenwoordigen. Achtereenvolgens komen mediwiet, de coffeeshops, de rol van de media en de morele basis van het verbod aan de orde. Voor het debat aan het einde van de dag zijn de woordvoerders Drugsbeleid van alle Tweede Kamer fracties en de verantwoordelijke ministers uitgenodigd om het huidige beleid te verdedigen. Dit zijn naast minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken, ook Hirsch Ballin van Justitie en Klink van Volksgezondheid.

In het afsluitende debat van 16.00 tot 17.30 uur kruist CDA Tweede Kamerlid Cisca Joldersma, voorstander van het terugdringen van het gedoogbeleid, de degens met Hans van Duijn, oud-voorzitter van de Nederlandse Politiebond, die vindt dat de Nederlandse politietop zich moet uitspreken ten gunste van de legalisering van cannabis. Voormalig voorzitter van de Tweede Kamer Frans Weisglas leidt dit debat waarvoor vertegenwoordigers van alle politieke partijen en van de betrokken ministeries zijn uitgenodigd.

Dinsdag 2 december, dag 2

Het programma gaat in op het imago van Nederland in het buitenland en de bruikbaarheid van de hennepplant als grondstof voor papier, voeding, textiel en brandstof. Van 12.00 - 13.00 uur presenteren de organisatoren op een persconferentie de uitkomsten van de hoorzittingen. Aansluitend worden deze conclusies aan Tweede Kamerleden gepresenteerd.

U bent van harte welkom op het Cannabistribunaal, en in het bijzonder op het afsluitende debat op maandag 1 december.

Meer informatie vindt U op http://www.cannabistribunaal.nl

Reacties

  Canabis gedogen en het plan van de overheid.

  zondag 9 november 2008 12:06 | Aservire |

  Stelt u zich eens voor: We gaan alcohol gedogen !

  De volgende stappen zijn nodig:

  - het wordt fabrikanten verboden om alcohol te fabriceren

  - edoch, de distilatie thuis wordt gedoogd.

  - cafe's wordt verboden alcohol in te kopen, behalve via de thuis distilateurs, via de achterdeur.

  Na een dertig tal jaren constateerde politiek dat:

  - de thuis distilatie veel overlast en brabdgevaar veroorzaakt

  - de distilatie van alcohol winstgevend is en zich in de criminele sfeer afspeelt ( duhh want het was

    verboden)

  - er enorme winsten behaald worden met de illigale distilatie van alcohol

  Hierop wordt het alcohol gedoog beleid verscherpt en alcohol wordt verboden !