Weer antitrust-klacht tegen Microsoft

Zo 13 November 2005 11:12 | Frank | 2833 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
AMSTERDAM - Het Zweedse softwarebedrijf Wellton Way AB heeft maandag een antitrust-klacht ingediend bij de Europese Unie tegen Microsoft. Wellton stelt dat de Amerikaanse software-gigant te weinig rekent voor de Windows-versie die multimediasystemen ondersteunt.

Claes Wellton, oprichter en algemeen directeur van Wellton Way, zei dat Microsoft de software Media Center Edtion 2005 in combinatie met het besturingssysteem Windows XP verkoopt voor minder dan de prijs van het besturingssysteem alleen. Volgens Wellton kost Windows XP Professional inclusief de mediamodule in Zweden 899 kroon (93 euro), terwijl het besturingssysteem zonder Media Center Edition 2005 maar liefst 1.300 kroon (135 euro) kost.

"Ik bescherm mijn bedrijf tegen illegale praktijken", zei Wellton. Het Zweedse bedrijf heeft dit jaar een gebruikersinterface voor beeld en geluid op de markt gebracht, waaraan jaren is gewerkt.

Patroon

De zaak is vergelijkbaar met de klachten van RealNetworks en Netscape, twee bedrijven waarmee Microsoft eerder een schikking trof, stelt een woordvoerder van Wellton. "Er is een patroon zichtbaar in de manier waarop Microsoft zijn nieuwe producten aan de man brengt. De mogelijkheden voor andere, onafhankelijke aanbieders worden duidelijk beperkt", zei de woordvoerder.

De Europese Commissie kon de ontvangst van de klacht niet bevestigen. Microsoft weigerde te reageren.

Boete

De EU-regelgevers kunnen naar aanleiding van een klacht een onderzoek starten. Als Microsoft schuldig wordt bevonden aan overtreding van de Europese mededingingswetgeving, kan het een boete opgelegd krijgen die kan oplopen tot 10 procent van de wereldwijde jaaromzet.

Bron: ANP