Nicolai twijfelt niet aan stemmachines

Do 5 Oktober 2006 11:31 | Frank | 3090 keer bekeken | 2 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing Atzo Nicolaï (VVD) twijfelt niet aan de betrouwbaarheid van stemmachines. De actiegroep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' liet woensdag in het programma EenVandaag zien dat de stemcomputer van Nedap slecht is beveiligd. Volgens Rop Gonggrijp van de actiegroep is frauderen met een stemcomputer 'vreselijk makkelijk'.

Het bedrijf Nedap heeft negentig procent van de markt voor stemmachines in Nederland in handen. Volgens Nicolaï heeft de actiegroep zich gebaseerd op een stemmachine die nog niet is aangepast aan de laatste inzichten van beveiliging. Hij zegt een eventueel kort geding van de actiegroep met vertrouwen af te wachten.

"Ondanks de zeer geringe kans op fraude stimuleert het ministerie het proces van verbetering", stelt het ministerie in een persbericht. "In overleg met beide fabrikanten van stemmachines en TNO zijn extra beveiligingsmaatregelen voorbereid, die voor de Kamerverkiezingen op 22 november successievelijk worden doorgevoerd. Het gaat om verzegeling, extra beveiliging en controle."

Ook zegt Nicolaï dat het ministerie onlangs een oproep naar gemeenten heeft gestuurd om stemmachines adequaat en veilig op te slaan, zodat het eventueel onklaar maken van machines wordt voorkomen.

In de uitzending van EenVandaag werd getoond dat de opslagplaats in Rotterdam, waar vierhonderd stemcomputers zijn opgeslagen, slecht was beveiligd, zonder bewakingscamera's en alarmsysteem. Ook stelt de actiegroep dat alle stemcomputers met dezelfde sleutel starten, die makkelijk is na te maken.

In een woensdag op de website van het bedrijf geplaatst artikel stelt Nedap dat de uitslag van de stemmachine veel moeilijker kan worden gemanipuleerd dan bij papieren verkiezingen. Het bedrijf stelt dat zijn machine een 'eenvoudig elektronisch telapparaat' is, 'niet meer en niet minder'.

Wel stelt Nedap dat zijn stemmachine kan worden gemanipuleerd. "Alles is te manipuleren", relativeert het bedrijf op zijn website, waarbij het opmerkt dat de machines zijn beveiligd tegen moedwillige manipulatie.

Bron: Trouw

Reacties

    Stemmen, als het iets uit zou maken was het allang verboden

    Do 5 Oktober 2006 12:54 | Frank |

    Ik denk dat deze meneer nicolai wel eens heel goed kan gaan scoren in de verkiezingen van 22 november 2006. Aangezien hij zo zijn best doet om deze fraude gevoelige stemcomputers toch in de stemlokalen te krijgen. Voor mijzelf maakt het niet zoveel uit. Ik stem al jaren niet meer omdat ik denk dat het niks uitmaakt.

    Nu, net voor de verkiezingen, hebben alle partijen een mooi praatje, maar als het puntje bij het paaltje komt dan zetten zij niet de puntjes op de i, maar doen ze net het tegenovergestelde van de praatjes tijdens de verkiezingscampagne. Bijvoorbeeld oorlog voeren van mijn zuur verdiende belastinggeld. De leeftijdsgrens van 18 naar 17 verlagen voor bestuurders van auto\'s terwijl het al zo druk is op de wegen. De kraakwet afschaffen terwijl er 100.000 mensen op een woning zitten te wachten. Iedereen tot potentieele terrorist bombarderen.


    Laten we de dingen is zelf oplossen in plaats van het af te schuiven op anderen. Waarom moet de polite gebled worden als de muziek bij de buren te hard staat? Is het te ver lopen? Makkelijker om een politieburo te bellen, van waar uit een auto met twee agenten erin, naar de buren gaat om daar  aan te bellen en te vragen of de muziek wat zachter kan... mmmmm beetje omslachtig of niet?


    Ik stem voor mijn vrijheid.

    Frank.


    P.S.
    als je dus echt niet met een computer wilt stemmen dan neem je toch zelf je rode potloodje mee.


    Stemmachine veiliger dan papieren stem?

    Vr 6 Oktober 2006 02:44 | Frank |
    De uitslag is bij elektronisch stemmen \'veel moeilijker\' te manipuleren dan bij papieren verkiezingen. Dat stelde Nedap, de fabrikant van stemmachines, donderdag. De actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl presenteerde donderdag in Den Haag een onderzoek naar stemcomputers van Nedap.

    Volgens de groep zijn de meeste stemmachines, die op veel plaatsen al jarenlang worden gebruikt, niet beveiligd en daardoor fraudegevoelig. Daardoor valt niet te controleren of de verkiezingen eerlijk zijn verlopen. De actiegroep vindt dat kiezers bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november in het hele land weer met potlood en stembiljet moeten stemmen.


    Veruit de meeste gemeenten in Nederland maken gebruik van stemmachines van Nedap. De actiegroep heeft de software en de printplaat van een stemcomputer onderzocht en met eigen software getest om te kijken of het mogelijk is er verkiezingsfraude mee te plegen. Dat bleek buitengewoon eenvoudig, stelt de groep. Ook is te herleiden wat iemand heeft gestemd, terwijl de apparaten dit kiesgeheim moeten waarborgen. Een Nedap-stemcomputer zendt namelijk radiosignalen uit, die met een scanner en een TomTom-navigatiesysteem tot op 25 meter zijn op te vangen.

    Beveiligd

    Nedap stelt echter dat stemmachines zoals alles te manipuleren zijn, maar dat ze zijn beveiligd tegen moedwillige manipulatie. "Tegen iedere nieuwe bedreiging worden maatregelen genomen", verzekert een woordvoerder. De uitslag van het elektronisch telapparaat van Nedap is volgens het bedrijf ook "veel moeilijker" te manipuleren dan bij papieren verkiezingen. Volgens de fabrikant is het algemeen aanvaard dat het handmatig tellen van veel stembiljetten steeds tot verschillende uitkomsten leidt.

    Volgens Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl wordt op alle 8000 stemmachines van Nedap dezelfde sleutel gebruikt waarmee het hoofd van een stembureau de verkiezingen opent en sluit. "Het is het meest eenvoudige sleuteltje dat ik heb gezien, het is drie keer niks", zei sleutelspecialist Barry Wels. Het sleuteltje is op internet te bestellen. Journalisten kregen er een tijdens de persconferentie.

    Kort geding

    Als minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) niet snel adequate maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat de verkiezingen eerlijk en controleerbaar kunnen verlopen, spant de groep zoals woensdag al aangekondigd, een kort geding tegen hem aan.

    Eind vorige maand zei de minister al dat hij de stemmachines extra laat beveiligen. Ze worden verzegeld, de software krijgt een extra beveiliging en TNO gaat de software controleren. Die maatregelen acht de actiegroep volstrekt onvoldoende. Nicolaï stelde woensdagavond opnieuw dat niemand hoeft te twijfelen aan de betrouwbaarheid van de stemmachines. Er bestaat volgens hem een "zeer geringe kans op fraude".

    De SP in de Tweede Kamer drong donderdag aan op een spoeddebat over de stemmachines. Maar de fractie kreeg daarvoor onvoldoende steun.

    Brussel

    Europarlementslid Edith Mastenbroek (PvdA) wil van Brussel weten of stemmachines wel veilig zijn. Mastenbroek wijst erop dat Ierland na een veiligheidsstudie heeft besloten om geen stemcomputers meer te gebruiken. "Je zou toch verwachten dat men binnen Europa ervaringen uitwisselt", aldus Mastenbroek. "Ik hoop dat de Tweede Kamer zich ook afvraagt waarom wij wel stemcomputers gebruiken die in Ierland zijn afgewezen."

    Burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam deelde donderdag mee dat de loods in de Rotterdamse Waalhaven waar stemmachines staan opgeslagen, een alarmsysteem krijgt dat is aangesloten op de politiemeldkamer. Opstelten antwoordde op vragen van de PvdA in de gemeenteraad dat machines en software gescheiden worden bewaard. Allebei de ruimtes waren tot nu toe slechts beveiligd met sloten.