HP 'Memory Spot' moet RFID bedreigen

Za 22 Juli 2006 11:55 | Frank | 2813 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

HP heeft vandaag een chip gepresenteerd die een serieuze concurrent voor RFID-tags moet worden. De CMOS-chip is inclusief antenne slechts enkele vierkante milimeters groot, maar biedt desondanks een opslagcapaciteit van 256 tot 4096 kilobit.

Het bereik van de zogeheten Memory Spot is met vijftien centimeter wel aanzienlijk kleiner dan dat van RFID-tags, maar de overdrachtssnelheid ligt hoog: met tien megabit per seconde kan de 'geheugenvlek' zich meten met WiFi-verbindingen, aldus het persbericht. Net als RFID-tags krijgt de Memory Spot zijn energie van de radiogolven waarmee de chip uitgelezen wordt. Commerciële toepassingen zouden nog een jaar of twee op zich laten wachten.

'De Memory Spot kan een brug slaan tussen digitale content en de fysieke wereld', aldus HP. Het bedrijf wil met het chipje niet alleen RFID beconcurreren, maar ook 'informatie en intelligentie aan alledaagse gebruiksvoorwerpen toevoegen'. Zo zou een medicijnflesje dankzij de HP-vinding met gesproken instructies kunnen worden uitgerust, en bovendien zouden namaakmedicijnen zonder een dergelijke chip vlot door de mand vallen.

Vakantiegangers zouden hun ansichtkaarten van audio-fragmenten en zelfs van korte filmpjes kunnen voorzien, en door op een printje een chipje met het brondocument aan te brengen, zouden fotokopieën overbodig worden: even scannen en het origineel zit in de computer, inclusief eventuele aantekeningen en toelichtingen. Uiteraard worden ook de nodige beveiligingstoepassingen genoemd: de nieuwe chip zou zich bijvoorbeeld uitstekend lenen voor identiteitskaarten.

Bron: René Wichers - Tweakers.net,