Britten nemen Amerikaanse Apache-gevechtshelikopters mee

Vr 27 Januari 2006 22:39 | Frank | 2400 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
COPEHILL DOWN (ANP) - De Britten nemen acht gloednieuwe in Amerika aangekochte Apache-gevechtshelikopters mee op hun nieuwe missie in Zuid-Afghanistan. Het is de bedoeling dat de militairen zwaar worden bewapend.

De Britten zijn erop gespitst meteen een ,,antwoord'' te kunnen geven bij de eerste aanval, zei commandant Butler van de Britse eenheden die naar Afghanistan gaan, vrijdag. De inzet in het zuiden geldt als veel gevaarlijker dan de al lopende NAVO-missie in het noorden van het land.

Londen stemde donderdag in met de operatie in het zuiden. De Britten willen 3300 militairen extra sturen. De nieuwe troepen gaan naar de provincie Helmand (niet te verwarren met Helmond N-B), die aan de provincie Uruzgan grenst waarvoor Nederlandse militairen nodig zijn.

Het wordt de eerste NAVO-missie in het zuiden van Afghanistan. In het gebied zijn al wel Amerikaanse militairen actief. Zij maken er jacht op terroristen van het Al Qaida-netwerk en op de overblijfselen van het voormalige radicaal islamitische regime in Kabul, de taliban.

Talibanstrijders

De fundamentalistische Britten gaan ervan uit dat zij in het zuiden van Afghanistan oog in oog komen te staan met talibanstrijders. Ze denken echter ook een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de wederopbouw van het gebied. Onderdeel van de missie is de drugshandel. Afghanistan geldt als de grootste leverancier van heroïne ter wereld.

De Britse minister van Defensie, John Reid, sloot donderdag overigens uit dat zijn land, dat vanaf mei het commando voert over de NAVO-missie in Afghanistan, meer militairen stuurt, als de Nederlanders niet gaan. De NAVO moet dan maar elders extra manschappen regelen, zei hij in het parlement.

Bron: Planet