Iedereen gaat er volgend jaar op vooruit

Vr 2 December 2005 19:06 | Frank | 1674 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen
DEN HAAG - De nieuwste cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) laten zien dat volgend jaar de koopkracht voor alle groepen in de samenleving verbetert. Het kabinet besluit aan de hand van de berekeningen of er een extra maatregel moet komen om de koopkracht voor volgend jaar op te krikken.

De Tweede Kamer had daarop aangedrongen in een motie van CDA-fractievoorzitter Verhagen. Hij vreesde in september dat de hoge energieprijzen de koopkracht volgend jaar zouden aantasten.


Het kabinet wil een eventuele maatregel niet alleen laten afhangen van de hoge olieprijzen, maar van het totale koopkrachtbeeld.

Het CPB stelt nu dat de olieprijs volgend jaar niet uitkomt op 50 dollar, maar op 55 dollar. Toen Verhagen zijn motie indiende was de actuele prijs 65 dollar.

Het CPB voorspelde in september nog een verbetering van de koopkracht met 1 procent, en heeft dat nu opwaarts bijgesteld naar 1,25 procent. De belangrijkste oorzaak ligt bij de premie voor de nieuwe zorgverzekering. Voor huishoudens zonder zorgtoeslag valt die gemiddeld 64 euro lager uit dan eerder geraamd. Voor huishoudens met een zorgtoeslag resteert een voordeel van 22 euro.

De verbetering van de koopkracht verschilt voor diverse groepen in de samenleving, maar dat was in september ook al zo. In de nieuwste cijfers gaan werknemers er 1,25 procent op vooruit, uitkeringsgerechtigden 0,5 procent en 65-plussers 2 procent.
Bron: ANP

Reacties

    1,25% van niks

    Vr 2 December 2005 19:08 | Frank |

    Hoeveel is 1,25% van niks?

    ehm je hebt niks delen door 100 dan heb je niks dan maal 1,25 dan heb je dus ehm....
    NIKS!