CIA hielp Iran met kernbom

Do 5 Januari 2006 19:05 | Frank | 3142 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft Iran aan gegevens geholpen waardoor het land beter in staat was om een nucleaire bom te maken.
Dit stelt de gerenommeerde defensie-expert James Risen in zijn donderdag gepubliceerde boek State of War.

De CIA probeerde Teheran juist blij te maken met een dode mus. Een overgelopen Russische kernwetenschapper zou informatie lekken naar Iran. Met deze gegevens zou het land jaren bezig zijn met de ontwikkeling van een kernkop, die uiteindelijk niet zou werken.

Represailles
Maar de Russische wetenschapper was bang voor eventuele represailles, en leverde de zogeheten blueprints in samen met aantekeningen waar de fouten gevonden konden worden. Het land, dat volgens Bush deelt uit maakt van ‘de as van het kwaad’, werd hiermee op nucleair gebied een flinke stap verder in het zadel geholpen.

De auteur, die ook defensie-expert is van de New York Times, schrijft in zijn boek dat het hele voorval zich in 2000 afspeelde. Toenmalig president Bill Clinton zou toestemming hebben gegeven voor de actie.

Een voormalige topman van de CIA vertelt in het boek dat er meerdere pogingen zijn ondernomen om het nucleaire wapenprogramma van Iran te frustreren. “Steeds als duidelijk werd dat ze naar informatie aan het zoeken waren, dan werd ze iets toegestopt waar fouten in zaten. Het ging voornamelijk om computerapparatuur. Nooit werd geprobeerd de zaak te stoppen”. Net als de andere informanten in het boek van Risen, bleek ook deze voormalig topman anoniem.

Meer onthullingen
De onthullingen in het boek gaan verder. Volgens Risen verstuurde een CIA-medewerker in 2004 een gecodeerde email naar een Iraanse spion. In het bericht stond zo’n beetje de identiteit van iedere spion die de CIA in Iran aan het werk had. De man bleek ook op de loonlijst van het regime in Teheran te staan. Verschillende CIA-spionnen werden gearresteerd en in de gevangenis gegooid, van anderen is nooit meer iets vernomen.

In een reactie op de aantijgingen liet een woordvoerder van de CIA donderdag weten dat het verhaal ‘inaccuraat’ was. Maar hij weigerde om verdere details prijs te geven. Later werd nog een persbericht verspreid waarin de inlichtingendienst liet weten: “In ieder hoofdstuk van State of War staan fouten. De auteur haalt louter anonieme bronnen aan en vertrouwt erop dat de lezer ze accepteert als mensen met kennis van zaken.

Bron: Planet.nl