Samenzwering gaande om Google te vernietigen

Zo 8 April 2007 18:26 | Frank | 3595 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Volgens de website AlterNet is er een samenzwering gaande om Google te vernietigen, of op zijn minst om de zoekgigant te laten weten wie de baas is in medialand. Viacoms rechtszaak tegen YouTube en de recente deal tussen NBC Universal en News Corp om een rivaal voor YouTube te ontwikkelen, zijn onderdeel van een sluw plan om Google een toontje lager te laten zingen.

Mediabedrijven spelen een pokerspel met Google waarbij de inzet hoog is; de toekomst van breedbandmedia en de publieke belangstelling. Tot dusverre probeerden de grote mediabedrijven voornamelijk om de explosieve groei van Google in de advertentiemarkt af te remmen. De mediabedrijven zijn bang dat wanneer Google nog groter wordt, de zoekgigant hen kan gaan commanderen.

AlterNet citeert insiders die claimen dat machtige mediabedrijven van plan zijn om een rechtszaak tegen Google te beginnen. De mediabedrijven claimen dat Google een monopolie heeft in de mediamarkt en deze misbruikt. De aankomende rechtszaak lijkt sterk op de rechtszaak in 1998 tegen Microsoft. De mediabedrijven laten het niet bij één kostbare rechtszaak. De mediabedrijven willen ook een rechtszaak beginnen tegen Google's interactieve dataverzamelmethodes.

Het aantal vijanden - of ‘zeer ongelukkige concurrenten' - van Google noemt sterk toe. Steeds meer bedrijven kunnen niet wachten totdat Google eens goed wordt aangepakt. Viacom is één van de eerste die een goede poging waagt. De rechtzaak van Viacom tegen Google waarin het bedrijf eist dat Google alle clips van zijn Daily Show verwijdert van YouTube is niet zozeer bedoeld om de clips van YouTube te halen, maar om te laten zien wie nu eigenlijk de baas in medialand is. In een zelfde soort rechtszaak tegen tv-baron John Malone wist Viacom ook de winnende hand met kaarten te krijgen.

Bron: alternet.org / PCM Web