Dierendag

Wo 4 Oktober 2006 03:20 | Frank | 2647 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Dierendag is een dag die wereldwijd op de agenda staat als een moment waarop extra aandacht wordt besteed aan de rechten van dieren. Onder dierenrechten verstaat men de opvatting dat dieren rechten hebben. Daar waar dit volgens sommigen de concrete uitwerking is van de notie dat de mens verantwoordelijkheid draagt voor het welzijn van dieren, is dit volgens anderen een begrip dat veel verder gaat dan het dierenwelzijn. De notie dat dieren in se rechten hebben wordt niet door iedereen aanvaard.

De datum van dierendag gaat terug op het overlijden van de heilige Franciscus van Assisi (4 oktober 1226); op die dag herdenkt men van oudsher de gedachtenis van Sint-Franciscus. Hij bekommerde zich om het lot van zwervers, maar ook van planten en dieren. Volgens de legende voerde hij hele gesprekken met dieren. Zijn sterfdag, waarop de Kerk Franciscus steeds herdenkt, werd tijdens een internationaal congres van verenigingen voor de bescherming van dieren in 1929 in Wenen uitgeroepen tot Werelddierendag.

De eerste dierendag was op 4 oktober 1930. In Nederland werden er op die dag beschouwende artikelen geplaatst in kranten over de verhoudingen tussen mens en dier. Vanaf de jaren 60 is men deze datum steeds meer aan gaan grijpen voor de promotie van het dierenrechtactivisme. Ook ging men meer en meer activiteiten ontwikkelen om met name bij kinderen dit onderwerp onder de aandacht te brengen.

Mijn hond miesjeOok de commercie rondom dierendag is aanzienlijk gegroeid. Zo vestigde de CPNB in 2000 de aandacht op de kinderboekenweek (met als thema "dier") door allerlei acties met dieren (zoals huisdierkeuringen en een gratis dierenartsspreekuur) in bibliotheken te organiseren.

Op basisscholen wordt op 4 oktober ook veel aandacht besteed aan dierendag. Kinderen mogen dan hun favoriete huisdier (mits ongevaarlijk) of dierenknuffel mee naar school nemen.

Mijn hond miesje bezig aan een artikel....

Bron: Wikipedia