Burgemeester loopt naar het werk voor 1 miljoen dollar per dag

Wo 21 December 2005 15:39 | Frank | 4241 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

NEW YORK - De staking in het openbaar vervoer die gisterochtend vroeg in New York is uitgebroken, is in de loop van de dag grimmiger geworden. De stad raakte bijna ogenblikkelijk ontwricht.

Gistermiddag veroordeelde een rechter de stakende vakbond tot een boete van één miljoen dollar per dag. Burgemeester Michael Bloomberg zei dat niet meer onderhandeld zal worden totdat de stakers het hoofd buigen.

New York was gisterochtend als een stad op zondagochtend. Alle 468 metrostations waren gesloten. Geen van de bijna vijfduizend bussen reed. Het maakte het buitengewoon moeilijk de plaats van bestemming te bereiken voor miljoenen mensen die in een van de buitenwijken wonen en op Manhattan werken. Scholen begonnen twee uur later in de hoop dat leerkrachten een manier vonden de klas te bereiken.

Burgemeester Bloomberg: ‘De stakers hebben om eigen, egoïstische redenen besloten dat hun eisen belangrijker zijn dan de wet, de stad en de mensen die zij moeten bedienen.’ Volgens de burgemeester kost de staking drie- tot vierhonderd miljoen dollar per dag.

New York kent een wet die stakingen in het openbaar vervoer verbiedt en werknemers hard aanpakt: voor elke dag dat zij staken worden twee betaaldagen ingehouden.

De onderafdeling van de vervoersbond TWU die tot de staking besloot, eist een loonsverhoging van 6 procent en bescherming van bestaande pensioenrechten.

De onderbond wil van geen wijken weten. ‘Er is een roep die boven de wet uitgaat’, zei de voorzitter. ‘Het is de roep om rechtvaardigheid.’

In 1980 werd New York voor het laatst door een metrostaking getroffen. Die duurde tien dagen.

Bron: Volkskrant