Bezorgde burgers brengen belbedrijven in het nauw

Wo 19 April 2006 11:14 | Frank | 2627 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
AMSTERDAM - Bezorgde burgers komen steeds vaker in opstand tegen het plaatsen van zendmasten in hun buurt. Ze maken zich zorgen over de risico's voor hun gezondheid en voeren actie om ze tegen te houden. Daardoor brengen ze de belbedrijven in het nauw, zo schrijft De Volkskrant woensdag.

Voor UMTS, mobiel internet, moeten dit jaar duizenden zendmasten geplaatst worden. In Nederland staan momenteel ruim zestienduizend masten voor mobiele telefonie en ongeveer 3300 antennes voor UMTS. Er moeten er nog vele duizenden bij wil UMTS heel Nederland kunnen bestrijken.

Vijf belbedrijven die in 2001 voor miljarden euro's een UMTS-licentie kochten, moeten volgend jaar een netwerk gereed hebben dat 70 procent van de bevolking bereikt. Maar de vraag is of dat op tijd gaat lukken.

Vergunningen

Steeds vaker lukt het tegenstanders de plaatsing van een zendmast tegen te houden. Volgens Stopumts.nl zijn er al ongeveer vijftig gemeenten die de vergunningen voor de bouw van antennes hebben geweigerd. Veel burgers willen geen zendmast in hun achtertuin, omdat ze bezorgd zijn over de mogelijke gevolgen van de straling die de zendmasten produceren.

T-Mobile is van mening dat de overheid een dubbelspel speelt. "De overheid verplicht ons het netwerk tijdig op orde te brengen, maar diezelfde overheid verbiedt het ons masten te plaatsen", aldus directeur Niek-Jan van Damme in het Financieele Dagblad. Een woordvoerster voegt daaraan toe dat de tijd begint te dringen voor T-Mobile. "We hebben pas een dekking van 50 procent".
Bron: Nu.nl