VS geeft lijst Guantanamo-gevangenen vrij

Do 20 April 2006 10:17 | Frank | 2893 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft woensdag voor het eerst een lijst vrijgegeven met namen en nationaliteiten van 558 gevangenen in het detentiekamp Guantanamo Bay in Cuba. Zij zitten vast als verdachten in de 'oorlog tegen terreur' die de Amerikaanse regering sinds de aanslagen van 11 september 2001 voert.


Het gaat vooral om vermeende leden van het terreurnetwerk Al Qaida en de fundamentalistische Afghaanse Taliban-beweging. De meeste van deze 'vijandige strijders' zitten al vier jaar zonder aanklacht vast.

Van de gevangenen, voornamelijk afkomstig uit veertig landen in het Midden-Oosten, Afrika, Azië en Europa, zijn al meerdere vrijgelaten of overgebracht naar een gevangenis in hun thuisland. Circa 490 personen zitten nog steeds vast op de marinebasis op de zuidelijke tip van Cuba.

De meeste gedetineerden komen uit Saudi-Arabië: meer dan 130. Verder staan er 125 Afghanen en meer dan honderd Jemenieten op de lijst. Algerijnen (25), Chinezen (22) en Pakistanen (dertien) volgen op afstand. Op de lijst staan verder onder andere kleine aantallen Libiërs, Tunesiërs, Koeweiti's en Sudanezen.

Het Pentagon heeft drie jaar lang alles gedaan om de namen geheim te houden, maar werd door een rechter begin dit jaar gedwongen de identiteit van de gevangenen prijs te geven. Het ministerie gaf een maand geleden al een 6000 pagina's tellend document vrij, maar daar stonden nog niet alle namen in.
Bron: Telegraaf