Blair wil gevangenen Guantánamo niet terug

Di 3 Oktober 2006 11:33 | Frank | 2845 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
LONDEN (ANP) - De Verenigde Staten willen bijna alle Britten die vastzitten op de marinebasis Guantánamo in Cuba naar Groot-Brittannië terugsturen. De Britse regering van premier Tony Blair voelt er echter niets voor om de terreurverdachten terug te nemen.
Hoge Britse functionarissen stelden dat de terreurverdachten niet het wettelijke recht hebben om terug te keren, aldus de Britse krant The Guardian dinsdag. Bovendien voelt Londen er niets voor om te voldoen aan voorwaarden die de Amerikaanse autoriteiten stellen voor gevangenen die nu in Guantánamo Bay worden vastgehouden.


Washington wil dat de verdachten 24 uur per dag in de gaten worden gehouden. Een hoge functionaris van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat het weinig zinvol is om de verdachten permanent in de gaten te houden, omdat ze geen grote bedreiging voor de veiligheid vormen. Bovendien ontbreekt het de Britten aan voldoende mankracht voor het controleren van uit Cuba teruggekeerde verdachten.

Negen Britten
Zeker negen personen van Britse afkomst zitten al ruim vier jaar vast in Guantánamo Bay. Tot een proces tegen de negen is het niet gekomen. Volgens hun advocaten zijn enkelen mishandeld.

Londen zou alleen zijn geïnteresseerd in het terugnemen van Bisher al-Rawi. Deze terreurverdachte zou de Britse inlichtingendienst MI5 hebben geholpen bij het in de gaten houden van de Palestijnse moslimgeestelijke Abu Qatada. De in Londen gevestigde Qatada wordt gezien als de geestelijk leider van al-Qaeda in Europa.
Bron: Trouw / ANP