Al Qaida-leden gedood bij Amerikaanse aanval op Pakistan

Za 14 Januari 2006 11:00 | Frank | 3175 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

PESHAWAR/WASHINGTON - Bij een Amerikaanse aanval op de Pakistaanse grensplaats Bajaur zijn vrijdag vijf leden van het terreurnetwerk Al Qaida gedood. Dit hebben Amerikaanse media gemeld op gezag van Pakistaanse militaire bronnen. Het is nog onduidelijk of de nummer 2 van Al Qaida, Ayman al-Zawahiri, onder de doden is. De identificatie van de slachtoffers kan nog een à twee dagen duren. Bij de aanval vrijdag zijn in totaal achttien mensen omgekomen.

Onder de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen. Dat hebben inwoners van het dorp verklaard. Volgens een Pakistaanse inlichtingenfunctionaris zijn de raketten afgevuurd door Amerikaanse vliegtuigen of helikopters die vanuit Afghanistan de grens overvlogen. Volgens het Amerikaanse tv-station NBC zat de geheime dienst CIA achter de operatie.

Taliban
Volgens sommige ooggetuigen vuurden twee helikopters een aantal raketten af op drie huizen in het dorp. Andere dorpelingen hadden het over een gevechtsvliegtuig. Een getroffen huis zou van een stamhoofd zijn die mogelijk banden heeft met de taliban.

In Bajaur zouden veel militante Pakistani die de taliban steunen, zich schuilhouden. In de grensstreek bevinden zich ook veel talibanleden die vanuit Afghanistan naar Pakistan zijn gevlucht.

Bin Laden
De Egyptenaar Zawahiri en zijn Saudische baas, Osama bin Laden, zijn erin geslaagd uit handen van de Amerikanen te blijven sinds die in 2001 Afghanistan binnenvielen.

Bron: NU.nl