D66 bezorgd om gegevens Europeanen bij FBI

zondag 11 maart 2007 16:43 | Frank | 2901 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

De privégegevens en rechtspositie van Europese burgers zijn in het geding, omdat de Amerikaanse federale recherche FBI de regels aan de laars lapt bij het opvragen van financiële en telecomgegevens. Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66) concludeert dat uit een kritisch rapport van het Amerikaanse ministerie van Justitie over de FBI. In de Amerikaanse oorlog tegen terrorisme vraagt de VS veel gegevens op bij allerlei bedrijven.

Ongeveer 50% van de opgevraagde gegevens betreft niet-Amerikanen. Uit het rapport blijkt ook dat gegevens zijn opgevraagd op verzoek van Europese landen. Het nut van de massale inzameling van privégegevens blijft onduidelijk, aldus het rapport.

„Dat er sprake is van fouten en misbruik valt na dit rapport over de FBI echt niet meer te ontkennen”, aldus In 't Veld zondag. „Dit is het zoveelste geval waarin Amerikaanse overheidsdiensten snuffelen in gegevens van Europese burgers, zonder dat wij dat weten, laat staan dat we ons kunnen verweren.”

De Europarlementariër ageerde eerder tegen het ruimhartig afstaan van privégegevens door de EU over vliegtuigpassagiers. In 't Veld vindt de Europese overheid veel te laks met de bescherming van de gegevens van burgers.

Bron: Telegraaf

 Quote

Life isn't about finding our way home, or waking up, or even about being saved. Life is about knowing we've never left home, or gone to sleep, or even been lost. Life is in the knowing.
Rumi