Europol moet slagvaardiger

Za 14 Januari 2006 22:20 | Frank | 2659 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
WENEN - De Europese politiedienst Europol in Den Haag moet slagvaardiger, vinden de ministers van justitie van de EU-landen. De dienst blijkt te bureaucratisch en de structuur onhandig.
Huidig EU-voorzitter Oostenrijk doet de ministers nog dit voorjaar een voorstel voor verbeteringen: wellicht wordt de structuur en de juridische basis iets efficiënter gemaakt.


„Er is toch wel sprake van een zekere stagnatie wat betreft de effectiviteit”, zei minister Remkes (Binnenlandse Zaken) zaterdag bij een EU-vergadering hierover in Wenen.

Remkes vindt het terecht dat de EU verbeteringen wil aanbrengen. „De dienst moet meer investeren in zijn kerntaken, zoals de capaciteit voor analyses van criminaliteit”, zei de minister. Hij wil ook de directeur van Europol meer zeggenschap geven.

Europol is opgericht als steun voor de politiediensten van de EU-landen. Het richt zich vooral op de strijd tegen terrorisme en internationale georganiseerde misdaad. De dienst verzamelt en verspreidt veel informatie en analyses over criminelen.

De politie maakt steeds meer gebruik van Europol, stelde de Europese terrorismebestrijder Gijs de Vries zaterdag nog. De dienst helpt momenteel bijvoorbeeld bij twintig nationale zaken tegen islamitische terroristen. Dankzij Europol is vorig jaar een groep mensensmokkelaars opgepakt die actief was tussen Afghanistan en Engeland, evenals een bende voor kinderporno.

De Vries stelde verder dat 50 procent meer zaken in behandeling zijn bij Eurojust, de recente EU-dienst voor officieren van justitie in Den Haag. Het nieuwe Europese arrestatiebevel is in 2005 al drieduizend maal uitgevaardigd. Hiermee zijn circa duizend mensen aangehouden in EU-landen, waarvan 729 zijn uitgeleverd.

De Vries erkende dat Europol „nog efficiënter moet werken”. Hij noemde de omslachtige procedures voor nieuwe bevoegdheden als voorbeeld: eerst moeten de parlementen in de EU-landen akkoord gaan. „Dan is de juridische basis van andere instellingen als bijvoorbeeld Eurojust een stuk eenvoudiger.”

Europol is in 1992 opgericht in het zogeheten Verdrag van Maastricht. Het kwam op volle kracht in 1999. De organisatie telt 490 werknemers en kost de EU-landen ruim 63 miljoen euro per jaar.
Bron: Telegraaf