Senaat VS stemt voor verlenging Patriot Act

Do 22 December 2005 12:43 | Frank | 2177 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
WASHINGTON - De Amerikaanse Senaat heeft woensdag ingestemd met een verlenging van de Patriot Act met zes maanden. Dat is een compromis dat na langdurige onderhandelingen tot stand kwam. De Patriot Act geeft de regering sinds de aanslagen van 11 september 2001 ruime bevoegdheden burgers in de gaten te houden in de strijd tegen het terrorisme.

De wet zou op 31 december verlopen. De Republikeinen willen dat de bepalingen van de Patriot Act blijvend van kracht worden. Het Huis van Afgevaardigden stemde daar vorige week mee in, maar in de Senaat kreeg het voorstel geen meerderheid. Democraten en sommige gematigde Republikeinen willen dat in de wet de privacy van burgers beter wordt gewaarborgd.

In een marathonzitting achter gesloten deuren kwamen de senatoren woensdag toch tot een akkoord. Het is een tijdelijke oplossing die het Congres de tijd moet geven verschillen van mening over de antiterreurwet uit de weg te ruimen. Het Huis van Afgevaardigden en het Witte Huis moeten er ook nog mee akkoord gaan.


President George Bush bemoeide zich persoonlijk met de beraadslagingen in de Senaat. Hij deed woensdag opnieuw een oproep aan de oppositie om de verlenging van de Patriot Act niet langer te blokkeren. Hij zei dat de senatoren die zich daar tegen verzetten, het land in gevaar brengen. Maandag deed Bush ook al een beroep op het verantwoordelijkheidsbesef van de Democraten.

Het politieke tumult in Washington over de Patriot Act werd versterkt door onthullingen eind vorige week in The New York Times. De gerenommeerde krant schreef dat president George Bush de nationale veiligheidsdienst NSA in het geheim telefoongesprekken van Amerikanen heeft laten afluisteren. Hij vroeg vooraf geen toestemming aan een rechter, wat wel had gemoeten.

Bush heeft de afluisterpraktijken, die begonnen na de aanslagen in New York en Washington op 11 september 2001, verdedigd en de onthulling ervan door The New York Times veroordeeld. Bush’ stellige bewering dat hij juist heeft gehandeld, viel echter slecht bij een deel van de volksvertegenwoordiging. Een aantal senatoren, Democraten én Republikeinen, wil een parlementair onderzoek.
Bron: ANP