Microsoft liegt over overeenstemming met de Europese Commissie.

Wo 15 November 2006 11:09 | Frank | 2897 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Afgelopen week suggereerde Bill Gates dat zijn dierbare Microsoft veel minder problemen heeft met de Europese Commissie dan wordt beweerd. Concurrenten zouden valsspelen.

Nu blijkt uit een interview met The Guardian in Engeland dat Neelie Kroes, Eurocommissaris voor Mededinging, Microsoft gisteren een ultimatum heeft gesteld: uiterlijk volgende week donderdag moet de ontbrekende informatie die Brussel eist zijn ingeleverd. Vanaf vandaag heeft Microsoft nog acht dagen.

Dat het volgende week donderdag in Amerika precies Thanksgiving Day is, is wellicht geen toeval: Microsoft moet een hele kalkoen op tafel zetten in Brussel, en geen geamputeerde.

Kroes: "Ik ben niet onder de indruk als iemand zegt dat 90 procent van de informatie al verstrekt is als we 100 procent nodig hebben. Het is een puzzel en sommige stukjes ontbreken. Volgens mij had die informatie al een paar maanden geleden bij ons moeten zijn."

Op 19 juli had Microsoft alle informatie moeten verstrekken over protocollen van zijn nieuwe besturingssysteem Vista. Brussel wil kunnen controleren of Microsoft de eigen applicaties geen voordelen biedt in het koppelen met Vista, en of concurrenten over voldoende informatie beschikken om hun software te laten aansluiten.

Microsoft kreeg in 2004 497 miljoen euro boete, in juli 2006 nog eens 280 miljoen euro en er hangt een boete van 3 miljoen euro per dag boven het hoofd voor elke dag dat Microsoft in gebreke blijft. Het schenden van afspraken, onder meer over informatieverstrekking aan de Commissie en aan concurrenten, kan het bedrijf duur komen te staan. In feite geldt die dwangsom vanaf 1 augustus en Kroes had die dus al kunnen toepassen om de druk op te voeren.

Bron: Planet