Binnenkort verwacht: buitenaards leven

Vr 30 December 2005 21:26 | Frank | 3279 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
De gas- en stofwolk rond de ster IRS 46 bevat relatief hoge concentraties acetyleen, waterstofcyanide en kooldioxide. Met name die eerste twee moleculen vormen een goede basis voor de vorming van complexe organische verbindingen, zoals eiwitten en DNA. Dat melden astronomen van de Sterrewacht Leiden en SRON Netherlands Institute for Space Research in Astrophysical Journal Letters.

IRS 46 bevindt zich in het sterrenbeeld Slangendrager, op zo’n 375 lichtjaar van de aarde. Het is een jonge ster, met ongeveer dezelfde massa als onze eigen zon. Uit de ‘protoplanetaire’ gas- en stofwolk kunnen in een later stadium planeten ontstaan, net zoals bij ons is gebeurd.

De astronomen hebben een honderdtal sterren geobserveerd met behulp van de infraroodspectrometer aan boord van de NASA-ruimtetelescoop Spitzer. Alleen rond IRS 46 werden duidelijke spectraallijnen van organische stoffen waargenomen. De gassen lijken zich vooral in het binnenste van de wolk te bevinden, zo ongeveer daar waar je de vorming van een planeet als de Aarde verwacht.

Acetyleen is een nuttige bouwsteen voor polycyclische aromatische koolwaterstoffen, die zowel op aarde als in de ruimte veel voorkomen. Vijf moleculen waterstofcyanide kunnen samen het nucleïnezuur adenine vormen. Samen met water en ammoniak kunnen er ook aminozuren uit ontstaan.

bron: persbericht SRON, 21 december 2005

Bron: c2w