Gates vervangt Mao in Chinese geschiedenisles

Za 2 September 2006 01:40 | Frank | 2514 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

PEKING - Chinese scholieren in Sjanghai krijgen het komende jaar een heel ander beeld op de geschiedenis voorgeschoteld dan in de afgelopen decennia gebruikelijk was.

In een nieuw lesboek voor de bovenbouw over de wereldgeschiedenis is het wel en wee van het socialisme teruggedrongen tot een kort hoofdstuk. Leerlingen in de metropool krijgen in plaats van onderwijs over de gebruikelijke oorlogen, dynastieën en communistische revoluties kleurrijke lessen over economie, technologie, sociale gebruiken en globalisering.

Er is een hele les over de geschiedenis van de stropdas, maar het Chinese communisme van voor de economische hervormingen uit 1979 is volgens de Amerikaanse krant The New York Times van vrijdag teruggebracht tot een zin. Bill Gates en Wall Street spelen een hoofdrol, maar Mao Zedong wordt slechts een keer genoemd - in een hoofdstuk waarin wordt uitgelegd waarom vlaggen bij staatsbegrafenissen halfstok hangen.

In de onderbouw is het nauwelijks anders. De partijleider, diens Lange Mars en andere hoogte- en dieptepunten uit het ontstaan van communistisch China passeren slechts in een kort onderdeel de revue.

Aanhangers van de verandering stellen dat de verplichte lesstof op middelbare scholen leerlingen beter voorbereidt op het leven in de echte wereld. De oude lesboeken waren de afgelopen jaren, anders dan de regerende Communistische Partij, nauwelijks aan de nieuwe realiteit in China aangepast.

Critici stellen echter dat de lesboeken de ene politieke agenda verruilen voor de andere. De eenpartijstaat, die zijn officiële socialistische leer grotendeels heeft ingeruild voor ongebreidelde economische groei, wil volgens hen dat mensen meer over de toekomst nadenken dan over het verleden.

Het lesboek wordt voorlopig alleen ingevoerd in Sjanghai. In de economische hoofdstad van China is vaker vernieuwde lesstof ingevoerd, die later verplicht werd gesteld in het hele land.

Bron: Het parool