Energiebedrijven wat zijn het toch .....

Vr 1 September 2006 10:17 | Frank | 2795 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Werknemers van de vier grote energiebedrijven willen woensdag het licht uitdoen voor de interland Nederland-Wit Rusland. De actie is een protest tegen het kabinetsbesluit om de energiebedrijven te splitsen. De ondernemingsraden van de bedrijven zeggen dat de lichtmasten in het PSV-stadion in Eindhoven alleen aangaan als minister Wijn de splitsingswet van tafel haalt.

De ondernemingsraden van Delta, Eneco, Essent en Nuon roepen ook hun directies op om de wet tegen te houden. Volgens de wet worden de bedrijven gesplitst in een publiek deel, dat de netwerken beheert en een commercieel deel dat de stroom verhandelt. Het voorstel is al aangenomen door de Tweede Kamer en komt eind oktober in de Eerste Kamer aan de orde.

"De rechter moet maar uitspraak doen, maar de actie is in onze ogen beheersbaar en overzichtelijk", zegt een woordvoerder van de actievoerders. "Tot nu toe probeerde het LME zijn argumenten tegen de splitsingswet voor het voetlicht te brengen via vriendelijke acties en een bescheiden mediacampagne. Nu het wetsvoorstel al richting Eerste Kamer wordt gestuurd, lijkt hardere actie onontkoombaar”, zo schrijft het Landelijk Medezeggenschapsplatform Energiedistributiebedrijven vrijdag in een verklaring.

Minister Joop Wijn (Economische Zaken) noemt de actie van de werknemers van de energiebedrijven om tijdens de interland van het Nederlands elftal het licht uit te doen „zeer oneigenlijk in een proces van democratische besluitvorming”.

Volgens hem moeten energiebedrijven en hun medewerkers aan hun klanten denken en „niet over de rug van de voetbalminnende tv-kijker proberen hun gelijk te halen”.
Bron: FOK! / Telegraaf