Tony Blair wil beleid Labour-partij voor de komende tien jaar vaststellen

Ma 18 September 2006 10:21 | Frank | 2848 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

LONDEN - Hoewel de Britse premier Tony Blair in het openbaar heeft aangekondigd dat hij binnen een jaar opstapt als partij- en regeringsleider, wil hij de komende maanden zelf het beleid van de Labour-partij voor de komende tien jaar vaststellen. Dat heeft het dagblad The Times maandag bericht op gezag van bronnen bij Labour.

Volgens The Times riskeert Blair met deze handelwijze een "burgeroorlog" binnen zijn eigen partij. Velen zullen die zien als een poging van de premier om de handen van zijn opvolger te binden en voor vele jaren zijn eigen stempel te drukken op het beleid van de sociaaldemocraten, aldus het dagblad. Blair licht zijn kabinet deze week in over zijn plannen, schrijft The Times.


Kritiek
Labour-parlementslid Peter Kilfoyle uit in The Daily Telegraph forse kritiek op Blairs voornemen. "Het lijkt me zeer aanmatigend van hem om te proberen ons beleid te bepalen terwijl hij komende zomer vertrekt, of misschien zelfs wel eerder". Volgens Kilfoyle kan de kwestie "de atmosfeer vergiftigen" tijdens het partijcongres van Labour volgende week.

Volgens The Times zullen alle leden van het kabinet betrokken worden bij de ontwikkeling van het nieuwe Labour-beleid. Zij worden verdeeld over vier werkgroepen die de kwesties moeten behandelen waarvan Blair denkt dat die de eerstvolgende verkiezingsstrijd gaan bepalen. Door veel bewindslieden bij het werk te betrekken zou Blair de eenheid in de partij willen onderstrepen.

Regie
Volgens het dagblad The Guardian wil Blair graag bewijzen dat hij de touwtjes stevig in handen heeft, en na de aankondiging van zijn vertrek niet slechts zijn tijd uitzit. De afgelopen periode leek hij de regie in zijn partij kwijt te zijn. Prominente Labour-parlementariërs, die hem tot dan toe trouw waren geweest, eisten openlijk en luidkeels zijn aftreden.

De premier kon de crisis slechts bezweren door plechtig te beloven dat hij binnen een jaar opstapt. Zijn gedoodverfde opvolger is minister van Financiën Gordon Brown, met wie Blair al geruime tijd in een machtsstrijd verwikkeld is. Die strijd speelde zich aanvankelijk voornamelijk achter de schermen af, maar komt de laatste tijd steeds meer in de openbaarheid. Blair zou Brown wel van tevoren van zijn jongste plannen op de hoogte hebben gesteld.

Bron: Nu.nl