Ahmadinejad: leiderschap Israël groep terroristen

Zo 22 Oktober 2006 10:44 | Frank | 3213 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft het leiderschap van Israël 'een groep terroristen' genoemd in verband met het Israëlische dreigement dat Iran 'een prijs zal betalen' als het doorgaat met zijn atoomprogramma.

Ahmadinejad sprak vrijdag honderdduizenden Iraniërs toe die naar Teheran waren gekomen in verband met de door ayatollah Khomeiny in het leven geroepen Al-Quds Dag, een dag om de aanspraken van moslims op Jeruzalem onder de aandacht te brengen. Al-Quds is de Arabische benaming van de Israëlische hoofdstad.

Ook de Verenigde Staten en andere landen die Israël steunen noemde Ahmadinejad terroristen. Ieder land dat de joodse staat steunt moet rekening houden 'met de wraak van landen die het niet accepteren dat de aanwezigheid van een groep terroristen ons is opgedrongen in de regio'.

De uitlatingen van Ahmadinejad zijn een reactie op de Israëlische premier Ehud Olmert, die Iran onlangs waarschuwde dat Israël het niet toe zal staan dat Iran kernwapens ontwikkelt. De Israëlische premier dreigde niet letterlijk met een militaire reactie, maar commentatoren leidden dat wel af uit zijn woorden. In de jaren tachtig bombardeerde Israël een Iraaks nucleair onderzoekscentrum waar mogelijk werd gewerkt aan de ontwikkeling van kernwapens.

Israël beschuldigde Iran er vrijdag ook van Hamas-leider Khaled Mashaal te hebben omgekocht om de vrijlating te saboteren van een gevangengenomen Israëlische soldaat. De Israëlische krant Yediot Ahronot berichtte onlangs dat Mashaal volgens westerse bronnen vijftig miljoen dollar heeft gekregen om onderhandelingen over de vrijlating van de in juni ontvoerde korporaal Gilad Shalit te saboteren. Mashaal deed dat door, na het geld te hebben geaccepteerd, de eisen voor de vrijlating van Shalit op te schroeven. Iran ontkent de beschuldigingen.
Bron: Telegraaf