Moord Louis Sévèke

Wo 3 Januari 2007 00:25 | Frank | 4608 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Meer dan een jaar geleden is het nu dat de 41-jarige Louis Sévèke in het centrum van Nijmegen wordt neergeschoten, hij overlijdt direct.

Sévèke heeft die dinsdagavond 15 november 2005 net een vergadering gehad en loopt naar huis. Op de hoek van de Van Welderenstraat met de Eilbrachtstraat wordt hij neergeschoten. Sévèke overlijdt direct. Via Opsporing Verzocht doet de politie nogmaals een uiterste poging om alle mensen te traceren, die rond het tijdstip van de moord in de omgeving waren. Een aantal van de nieuwe politievragen is voortgevloeid uit de eigen reconstructie die de politie in het centrum van Nijmegen maakte. Ook in Opsporing Verzocht een reconstructie van de laatste dag van het leven van Sévèke en een interview met zijn zus, Rose. Zij vertelt over de impact van de onopgeloste moord op haar broer en doet een beroep op getuigen om zich alsnog te melden.

Overzicht gebeurtenissen- Dinsdagavond 15 november 2005 wordt Louis Sévèke in het centrum van Nijmegen doodgeschoten.

 • Woensdag 16 november maant de burgemeester van Nijmegen, mevrouw Guusje ter Horst, tot kalmte en waarschuwt voor opgeklopte speculaties. 
 • Dinsdag 22 november wordt Louis Sévèke begraven en diezelfde avond roept de politie voor de eerste keer de hulp in van Opsporing Verzocht. 
 • Dik 30 rechercheurs werken aan de zaak en op zaterdag 18 februari 2006 houden ze een groot buurtonderzoek, dat nieuwe tips oplevert. 
 •  Donderdag 9 maart wordt besloten om voor de gouden tip een beloning van 25.000 (zegge: vijfentwintigduizend) euro uit te loven. 
 •  Ook in maart verstuurt de politie een sms-bom naar 3000 mobiele telefoonbezitters die op het moment van de moord in het centrum van Nijmegen zijn. 
 •  Dinsdag 22 augustus maakt de politie haar eigen reconstructie van de dood van Sévèke. De reconstructie levert nieuwe inzichten op. 
 •  Woensdag 15 november, precies een jaar na zijn dood, wordt Louis Sévèke in Nijmegen herdacht en is de moord nog altijd niet opgelost.

Dag van de moord, dinsdag 15 november 2005 Om 09.00 uur is de 41-jarige Louis Sévèke in Nijmegen naar het ziekenhuis geweest met een vriend, die daar een afspraak heeft. Later die ochtend heeft Sévèke zelf een zakelijke afspraak aan de Bijleveldsingel. 's Middags maakt hij wat kopietjes in een copyshop en werkt hij thuis aan zijn administratie. Tegen 18.00 uur haalt hij boodschappen bij de Coöp aan de Burghardt van de Berghstraat. Om 20.00 uur heeft Sévèke een afspraak in het krakersbolwerk de Grote Broek in Nijmegen over de brandveiligheid. Een half uur later vergadert hij met een aantal bewoners van de Grote Broek over onder andere de posteractie rondom minister Verdonk, naar aanleiding van de Schiphol brand.

Louis Sévèke kan niet lang blijven, omdat hij thuis om 21.00 uur een afspraak heeft met een vriend. Iets voor 21.00 uur verlaat Louis daarom de Grote Broek, of via de hoofdingang aan de Van Broeckhuysenstraat, danwel via de achterdeur aan de 2e Walstraat. Daarna loopt hij in de Van Welderenstraat. Daar lopen nog meer mensen, dan zich tot nu toe hebben gemeld bij de politie. Even later klinken op de hoek van de Van Welderenstraat en de Eilbrachtstraat 2 harde schoten. Louis Sévèke overlijdt direct. De schutter weet via de Eilbrachtstraat en de Vlaamsegas op de Molenstraat in het niets te verdwijnen.

Signalement dader Blanke man; tussen 30-35 jaar; ongeveer 1.80-1.90 meter lang en de schutter had die avond een sporttas bij zich.

Specifieke getuigenoproep- In de Van Welderenstraat lopen twee mannen ver vóór Louis Sévèke. Een andere man, met wie de politie al heeft gesproken, komt hen van de andere kant tegemoet. Ze passeren elkaar net vóór de hoek van de Van Welderenstraat en de Eilbrachtstraat, daar waar kort daarop de schoten vallen. De bekende getuige is dan al linksaf de Eilbrachtstraat ingegaan. De twee mannen met wie de politie graag wil spreken kunnen rechtdoor zijn gelopen, verder de Van Welderenstraat in, of ze zijn bijvoorbeeld de straat overgestoken om een café in te gaan. Bekend is alleen dat één van hen een zwarte leren jas aanhad, met iets glimmends. Buttons, of opvallend glimmende ritsen.

 • Er is gezien dat een mogelijk bordeauxrode Opel Vectra (bouwjaar 1992/1993 en met honingraatvelgen) parkeert op een invalidenplek in de Van Welderenstraat. De bijrijder, een lichtgetinte man, mogelijk van Turkse of Marokkaanse afkomst met kort zwart haar, loopt weg in de richting van het postkantoor. Na de twee schoten komt de bijrijder teruglopen en rijdt de auto weg in de richting van de Bisschop Hamerstraat. De politie beschouwt de inzittenden van deze auto alleen maar als héle belangrijke getuigen en hopen dat ze iets gezien hebben.
 • Zaterdag 29 oktober 2005, twee weken voor de moord en tussen 15.00-17.00 uur, komen twee mannen uit het krakerspand de Grote Broek. De twee zijn qua kleding 2 Lonsdale types en ze spreken iemand aan met de vraag of hij Louis goed kent. Eén van hen zei uit Venray te komen en hield een kartonnen doosje vast. De 2 mannen rijden even later weg in naar het lijkt een rode oude Opel Rekord, van eind jaren '80, die een ronkend en laag geluid maakte.

Onbekende mailerHalverwege juli 2005 laat iemand die zich Edmund Dantes noemt, in een mail weten Sévèke te willen spreken. Louis reageert, maar krijgt vervolgens geen antwoord. Sévèke stuurt nog een mail en later nog één, maar deze Edmund Dantes laat niet meer van zich horen.

BeloningDe beloning van 25.000 (zegge: 25.000) euro die door de Hoofdofficier van Justitie in Arnhem is uitgeloofd, staat nog steeds open voor degene met de tip die leidt tot de aanhouding of het bekend worden van de dader of daders.

De politie vraagt- Wie (her)kent de schutter aan de hand van het gegeven signalement, mogelijk in combinatie met de sporttas die hij die dinsdagavond 15 november 2005 bij zich had?

 • Wie heeft de 41-jarige Louis Sévèke die avond zien lopen in de Van Broeckhuysenstraat; de 2e Walstraat; de Ziekerstraat en/of de Van Welderenstraat in Nijmegen en heeft hierover nog niet met de politie gesproken?
 • Wie herkent zichzelf in één van de personen in de specifieke getuigenoproep of kent hier iemand van deze mannen?
 • Maar herkent zich in de mailer, weet wie zich hiervoor uitgeeft, of heeft zelf mailcontact gehad met ene Edmund Dantes, belt u dan wel? Dankzij tips is het de politie al bekend dat de naam Edmund Dantes voorkomt in het verhaal van De Graaf van Monte Christo. Daar hoeft niet meer over gebeld te worden.
 • Wie heeft in het algemeen informatie over deze moord?

  U kunt uw tips ook doorgeven via de Criminele Inlichtingen Eenheid:
  06-20 72 85 12 (tijdelijk nummer).
Bron: AVRO Opsoring verzocht