Elektroshock helpt tegen zelfmoord jongeren

Zo 18 Maart 2007 13:29 | Frank | 3611 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Elektroshocks kunnen goed worden ingezet tegen zelfmoordneigingen bij jongeren. Dat valt op te maken uit een onderzoek van psychiater Harold van Megen van de kliniek Meerkanten in Ermelo.

De afgelopen vijf jaar kregen twaalf depressieve jongeren onder de achttien jaar in Meerkanten een shockbehandeling oftewel Elektro Convulsie Therapie. Het ging om tieners op wie geen enkel medicijn vat had. Van Megen zei zaterdagavond in het televisieprogramma NOVA: ''Bij al deze jongeren is de suïcidaliteit zo goed als verdwenen. Ik vind elektroshock een middel dat in elk geval voor deze jongeren levensreddend is geweest.''

Een behandeling bestond uit twaalf tot zestien elektroshocks. Bij enkele jeugdige patiënten was na verloop van tijd wel een herhalingsbehandeling nodig.

De meeste psychiaters vinden dat er naar de effecten van elektroshocks op jongeren onvoldoende onderzoek is gedaan. Daarom wordt de methode nauwelijks toegepast. Bij de behandeling van volwassen patiënten wordt de methode allengs populairder, al is niet iedere patiënt even enthousiast. Het wordt wel als laatste redmiddel gezien.

''Zoals het er nu naar uitziet lijkt het een buitengewooon veilige methode, ook voor adolescenten'', aldus Van Megen in NOVA. ''Het is een middel dat heel snel werkt. Dus als er echt haast is geboden, als iemand heel ernstig de neiging heeft tot zelfmoord, dat is het een methode die je meteen zou willen toepassen omdat het levensreddend kan zijn.''

Meer info in de uitzending van NOVA.

Bron: Nova / FOK!

Reacties

  elektroshock helpt tegen zelfmoordneigingen

  Ma 19 Maart 2007 10:53 | hanneke |

  Ja, wat gebeurt er met me als ik  zo'n stelling en uitleg in bovengaand artikel lees...ik gruwel.
  Ik word hier verdrietig van en realiseer me eens te meer in wat voor wereld we leven.
  Deze mensen zijn niet voor niets depressief en wat ze het allermeeste nodig hebben is diepe menselijke liefde, mensen met mededogen en inzicht, mensen die kunnen healen omdat ze zelf door deze diepten gegaan zijn.
  Electroshocks...kennen jullie de film nog: "One flew over the cuckoonest." ?
  Wijzer zijn we als massa nog niet geworden, minder bruut ook niet en dat geldt al vanaf de prehistorie.
  Hanneke