Amsterdamse politie valt zomaar woning binnen

Vr 2 December 2005 18:08 | Frank | 2577 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
AMSTERDAM - Bij de politie van Amsterdam zou de gedachte heersen dat men met een blanco en alvast ondertekende machtiging van justitie een woning kan betreden. Op dit formulier kunnen agenten zelf de ontbrekende gegevens invullen, zoals het te betreden adres en het doel van de inval. Dat blijkt uit een arrest van de Hoge Raad van afgelopen week.


Advocaat-generaal J. Wortel onderzocht namens justitie een zaak waarbij de politie in november 1999 in Amsterdam een man oppakte in de woning van zijn ex-vrouw. De agenten betraden de woning met een blanco huiszoekingsbevel dat zij zelf van nadere gegevens voorzagen. Formeel is bij elke inval uitdrukkelijke toestemming nodig van justitie.

Wortel veronderstelt dat in Amsterdam de (hulp)officier van justitie niet altijd van geval tot geval beoordeelt of de politie een woning kan binnendringen. „Die afweging wordt in het Amsterdamse dus niet altijd meer gemaakt.”

Het wettelijk voorgeschreven respect voor het huisrecht is volgens hem verworden tot „een formulierenkwestie”. Hij stelt dat bij het korps de gedachte heerst dat agenten bij routineklussen genoeg hebben aan een formulier dat zij zonodig zelf verder mogen invullen. „Mij dunkt dat op deze manier - niet met onoirbare bedoelingen maar door een (te) ver doorgevoerde zucht naar efficiency - de wettelijke regeling wordt veronachtzaamd.”

De Amsterdamse politie liet weten dat het hier om een incident ging. „Dit is zeker geen standaardprocedure”, aldus een woordvoerder vrijdag. „We rijden niet rond met blanco machtigingsformulieren in de auto.”

Wel krijgen agenten soms gedeeltelijk ingevulde formulieren mee, omdat niet alles vantevoren bekend is. Elke zaak is besproken met een (hulp)officier, verzekerde de woordvoerder. Naar aanleiding van het incident uit 1999 wordt er extra aandacht aan de procedure besteed in de opleiding voor agenten.
Bron: ANP