VS houden greep op internet

vrijdag 18 november 2005 11:48 | Frank | 1919 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
TUNIS (ANP) - De Verenigde Staten blijven de beheerders van het internet. Dat zijn delegatieleden voorafgaand aan de VN-top over internet in Tunesië dinsdagnacht na urenlange onderhandelingen overeengekomen.

De conferentie, die woensdagochtend door de Tunesische president Zine El Abidine, is bedoeld om internet ook voor arme landen beter toegankelijk te maken. Het overleg werd sinds zondag overschaduwd door de discussie wie het gezag houdt over de technische zaken rond internet, waaronder de verdeling van domeinnamen (extenties als .com en .org).

De meer dan honderd landen hebben besloten dat dit niet overgaat naar een internationale instelling, zoals de Verenigde Naties, maar door middel van de ICANN in handen blijft van de Verenigde Staten.

Deze organisatie is door de Amerikaanse overheid in de jaren '90 aangesteld als beheerder van heel het internet. Wel komt er een internationaal forum dat heikele kwesties kan bespreken. Dit overlegorgaan mag echter geen bindende uitspraken doen.

Bron: ANP
Externe link: http://www.bnr.nl

 Quote

"De Matrix is overal. Het is rondom ons, zelfs in deze kamer. Je kunt het zien als je naar buiten kijkt of de televisie aan zet. Je voelt het als je naar het werk gaat, of naar de kerk en wanneer je de belasting betaalt. Het is de wereld die over je ogen is getrokken om je te verblinden voor de waarheid."
Morpheus in The Matrix