Verslag van ID-rechtzaken Utrecht

Ma 10 Oktober 2005 00:00 | Frank | 3181 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
Vanmorgen vanaf 9.00u vonden er in de rechtbank in Utrecht rechtszaken plaats tegen 250 mensen die vanaf 1 januari 2005 een boete hebben gekregen voor het niet (willen of kunnen) tonen van een geldig identiteitsbewijs. Wegens het niet betalen van deze boete moesten zij vandaag voorkomen.

Linkse Hulp 28-09-2005 Utrecht

Verslag van rechtszaken inzake de wet uitgebreide ID-plicht

De rechter benadrukte, voor de verschillende rondes, nog een keer dat de wet bedoeld is om persoonsverwisseling bij overtredingen tegen te gaan, maar dat uit het Proces-Verbaal duidelijk moet blijken waarom er om een identiteitsbewijs is gevraagd. Het bleek tijdens de zitting ook dat hij dit serieus nam want er werden verschillende personen vrijgesproken omdat de uitleg te mager was. Zo vond hij groepsvorming (van harddruggebruikers), zich bevinden op een verboden plaats, vermoedelijke overtreding van art.70, hinderlijk gedrag te summier.

Belangrijk was dat de rechter een aanhouding volgens de wet arbeid vreemdelingen niet genoeg reden vindt om ID te vragen en de persoon in kwestie vrijsprak. Verder bleek dat de rechter mensen die waren komen opdagen de kans gaf hun verhaal te doen en degenen die een beetje verweer hadden of verzachtende omstandigheden aandroegen werden dan ook vrijgesproken of kregen een voorwaardelijke geldboete. Het heeft dus wel degelijk zin om op de rechtbank te verschijnen en je zaak voor te bereiden. Meest voorkomende overtredingen waren; geen geldig vervoersbewijs, geen licht op fiets of andere verkeersovertreding, bier drinken, roken of drugs gebruiken op plekken waar het niet mag, openbare ordeproblemen, wildplassen etc.

Na negentig zaken bleek voor ons dat de uitvoering van de wet vooral neerkomt op pesterijen van daklozen en junks, invulling van de prestatiecontracten van agenten en heeft het dus niets te maken met veiligheid en de zgn. strijd tegen het terrorisme, maar dat wisten we natuurlijk al. Belangrijk om te weten is dat de boete van 50 euro gelijk staat aan een dag zitten en dat je niet in hoger beroep of cassatie kunt gaan omdat het bedrag daarvoor te laag is. Als je verstek laat gaan wordt de boete verhoogd naar 60 euro.

Bron: Indymedia