Apec-top begonnen in Zuid-Korea

Vr 18 November 2005 14:19 | Frank | 2134 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

(Novum/AP) - Ongeregeldheden hebben vrijdag een schaduw geworpen over de opening van de jaarlijkse top van het Aziatisch-Pacifisch samenwerkingsverband Apec. De oproerpolitie zette waterkanonnen in om stenengooiende antiglobalisten weg te houden van het conferentiecentrum in de Zuid-Koreaanse havenstad Busan. Aan de tweedaagse bijeenkomst nemen de leiders deel van 21 landen aan de Stille Oceaan, onder wie de presidenten van de Verenigde Staten, China en Rusland.

Ongeveer vierduizend antiglobalisten namen aan de betoging deel. Zuid-Koreaanse boeren die al langer ageren tegen plannen van de regering om de rijstmarkt te liberaliseren voerden de protestmars aan. Het kwam tot botsingen met de politie toen sommigen door een afzetting probeerden te breken en met stenen begonnen te gooien. Met waterkanonnen dreef de politie de betogers uiteen. Elf agenten raakten gewond en zeker één betoger werd gearresteerd.

De top staat grotendeels in het teken van internationale handelsbesprekingen. Daarnaast komen ook de vogelgriep en het internationale terrorisme aan de orde. In hun slotverklaring, waarover de ministers in voorbereidende besprekingen overeenstemming hebben bereikt, zullen de Apec-leiders aandringen op vooruitgang bij het aanstaande wereldhandelsoverleg in Hongkong.

Geschillen over subsidies voor de Europese landbouw en andere kwesties hebben de verwachtingen voor succesrijke onderhandelingen in Hongkong sterk getemperd. De Zuid-Koreaanse minister van buitenlandse zaken Ban Ki-moon zei dat de Apec-landen de Europese landen zullen oproepen zich soepeler op te stellen, omdat anders de kans op vooruitgang in de liberalisering van de wereldhandel waarschijnlijk voor langere tijd verkeken zal zijn. De Mexicaanse president Vicente Fox zei dat de Apec-leden zich individueel en collectief sterk zullen maken voor toegang tot de Europese markten.

Fox en zijn Chileense ambtgenoot Ricardo Lagos verdedigden bilaterale en regionale handelsovereenkomsten, maar benadrukten dat het uiteindelijke doel een sterk multilateraal handelssysteem moet zijn op basis van de wereldhandelsorganisatie WTO. China en Chili sloten vrijdag een handelsakkoord, het eerste van China met een Zuid-Amerikaans land.

Bron: ANP