Boze Marktplaats-gebruiker start spamactie

Do 12 Januari 2006 11:57 | Frank | 2581 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Donderdag 12 januari 2006, 08:00 - Marktplaats is in een conflict verwikkeld met een man die in korte tijd meer dan dertienduizend advertenties heeft geplaatst. Computervredebreuk, vindt Marktplaats.De man, Marco Hauer, besloot Marktplaats te spammen nadat de site enkele advertenties van hem verwijderde. Volgens Marktplaats waren de verwijderde advertenties in strijd met de voorwaarden van de site.


Er zou een klacht over een advertentie voor Gratisrijden.nl van Hauer zijn binnengekomen. Hauer vermoedt dat de klacht afkomstig was van 'een ontevreden klant of van iemand die aan mijn site twijfelt'.

Het verwijderen van de advertenties leverde Hauer naar eigen zeggen een schadepost van 'richting de duizend euro' op.

Random tekst
Volgens Hauer reageerde Marktplaats niet op zijn klachten. "Als je betaalde advertentie wordt verwijderd, mag je toch minimaal verwachten dat je een gegronde reden hoort of een vergoeding krijgt voor de kosten die voor de advertentie in rekening zijn gebracht?"

Hauer besloot daarop tot een spamactie. Hij overspoelde Marktplaats met duizenden advertenties. "Dat is niet de methode waarop je normaal gesproken adverteert", geeft hij toe. In de advertenties maakte Hauer reclame voor zijn site Gratisrijden.nl.

"Om mijzelf tijd te besparen heb ik het adverteren geheel geautomatiseerd", stelt Hauer. "Marktplaats blokkeerde verschillende woorden die ik in mijn advertenties had gebruikt, zoals 'gratis rijden'. Daarom heb ik de advertenties van random tekst voorzien en mijn boodschap in een afbeelding geplakt."
Marktplaats bestrijdt dat Hauer nooit te horen heeft gekregen waarom zijn advertenties werden verwijderd. "Dat is niet waar. Wij sturen gebruikers altijd een bericht en dat hebben we ook in dit geval gedaan", reageert Oscar Diele, woordvoerder van eBay/Marktplaats.

Diele wil 'in verband met de privacy' niet inhoudelijk ingaan op de reden van de verwijdering van de advertenties van Hauer. "Dit is iets tussen hem en ons. Hij heeft in ieder geval wel de algemene voorwaarden van Marktplaats overtreden." Hauer: "Die voorwaarden heb ik doorgelezen en daarin is niets te vinden waarmee mijn advertenties in strijd was."

Computervredebreuk

Eind december heeft Markplaats Hauer gesommeerd om op te houden met zijn spamactie. Volgens de advertentiesite zou Hauer zich onder meer schuldig maken aan computervredebreuk. De werknemers van Marktplaats hadden handenvol werk aan het verwijderen van alle advertenties. "Er was gewoon sprake van vandalisme", zegt Diele.

"Uw systeem leidt tot (over)belasting van onze servers en het netwerk, hetgeen de normale bedrijfsvoering en goede werking van Marktplaats en haar diensten verstoort", staat in de sommatiebrief van Marktplaats aan Hauer.

"De grote hoeveelheid inbreukmakende advertenties heeft inmiddels tot vele klachten van gebruikers geleid, zowel via e-mail als op het forum. Verschillende Marktplaats-medewerkers hebben veel tijd moeten besteden aan het afhandelen van deze klachten en het verwijderen van de advertenties."

Bron: Nu.nl