Europa en Internet censuur

Wo 3 Oktober 2007 13:47 | Frank | 4802 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) steunt een EU-voorstel om terroristische websites te blokkeren waarop handleidingen voor het maken van bommen staan of die haat zaaien.

Ter Horst zei dat maandag na EU-beraad van ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie.

''Als Nederland kun je niet als enige deze websites aanpakken. Daar heb je de EU voor nodig'', zei de minister. Ter Horst maakte wel een onderscheid tussen de beoogde sites. ''Bij sommige kan het handig zijn die in de lucht te houden om informatie te vergaren en te voorkomen dat ze ondergronds gaan. Andere moet je direct blokkeren.''

Europees Commissaris Franco Frattini komt 6 november met voorstellen aan de EU-landen om zulke sites te blokkeren. Hij wil dat alle EU-landen het strafbaar maken dat mensen terroristische informatie op internet zetten. ''We moeten toe naar een gecontroleerd web'', verklaarde een woordvoerder van Frattini.

Het is één van de redenen dat u in het referendum van 2005 terecht tegen de Europese Grondwet heeft gestemd, en waarom u ook over het onlangs op hoofdlijnen afgesproken Wijzigingsverdrag een negatieve stem wilt kunnen uitbrengen. Brussel krijgt in beide stukken veel meer zeggenschap over het materiële strafrecht: wat is wel en niet strafbaar en wat voor (minimum)straffen staan er op bepaalde strafbare feiten.

Ik keur hier het maken van bommen niet goed, maar ik ben wel voor vrije stroom van informatie. Deze technieken om bommen te maken zijn ook wel op schrift te vinden voor diegene die ze wil maken.

Ik wil alvast consequent zijn: vrije meningsuiting voor iedereen. Laster, eerroof, en het oproepen tot het plegen van misdaden, kunnen beteugeld worden door de auteur te vervolgen, niet door een medium te verbieden. 

http://www.parool.nl/media/2007/OKT/100207-terrorisme.html

Bron: Parool / NU