VVD stelt Kamervragen over glasnet Nuenen

Zo 27 November 2005 12:46 | Frank | 3130 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
De fractie van de VVD heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld over het beoogde glasvezelnet in Nuenen. OnsNet Nuenen moet het eerste glasvezelnet worden dat een hele gemeente beslaat, maar de liberale partij zet vraagtekens bij de manier waarop eigendom en financiering geregeld zijn.

Zo heeft het Ministerie van Economische Zaken 6 miljoen euro in het project gestoken, en de woningbouwvereniging 23 miljoen. Hoewel het project is gestart op initiatief van de vereniging Ons Net, is het netwerk eigendom van NEM Nuenen BV. Dit bedrijf heeft via Ons Net uiteindelijk ook de overheidssubsidie ontvangen voor de aanleg van het netwerk.

Glasvezels (klein) Onduidelijkheid blijft echter bestaan over het eigendom van de NEM. Zo heeft VolkerWessels, dat het netwerk aanlegde en tevens een meerjarencontract heeft binnengesleept voor het onderhoud ervan, een 'prioriteitsaandeel' van vijf procent verworven. Charlie Aptroot zet vraagtekens bij de manier waarop overheidsgeld uiteindelijk in de handen van particuliere bedrijven terechtgekomen lijkt te zijn. Hij meent dat subsidies en commerciele exploitatie niet samengaan en eist opheldering van de betrokken partijen.
Bron: Arthur Scheffer