Weer een gratis krant, nu ook op mobiel

dinsdag 6 februari 2007 19:04 | Frank | 5434 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen

Er komt weer een gratis krant. KPN en PCM gaan samenwerken om dit te bewerkstelligen. De bedrijven hebben afgesproken de krant ook op de computer, televisieschermen in treinen en op gsm’s te publiceren. De krant moet "Dag" gaan heten.

Het wordt de vierde gratis krant in Nederland, na Metro, Spits en De Pers. Bij KPN past de stap in het streven om nieuwe markten aan te boren. De centrale ondernemingsraad van PCM heeft nog geen positief advies gegeven, maar zou volgens het AD eerst de reacties van PCM-kranten de Volkskrant, Trouw en NRC Handelsblad afwachten.

De nieuwe gratis krant zou in mei moeten verschijnen in een oplage van ongeveer 200 duizend stuks. Afgelopen oktober stopte PCM het project Dag nog. De PCM-leiding verklaarde te willen investeren in de andere nieuwe gratis krant De Pers van multimiljonair Marcel Boekhoorn. Die samenwerking ketste af, waarna PCM zich weer richtte op zijn eigen project.

Bron: Diversen dagbladen

Reacties

  PCM - KPN

  donderdag 8 februari 2007 10:34 | Truthseeker |

  Totale chaos bij presentatie plannen PCM en KPN


  Beginnen KPN en PCM nog voor de zomer samen een gratis krant? Je zou het zeggen als je dit artikel leest in NRC: PCM begint met KPN nieuwe gratis krant. Maar gisteren ontkende KPN nog expliciet dat het met PCM een gratis krant zou gaan beginnen. Inmiddels lijkt er onder druk van de op hol geslagen tegenstrijdige berichtgeving een compromis bereikt tussen KPN en PCM over het al dan niet beginnen van een gratis krant. Maar dit ‘compromis’ vertoont weer zoveel intrinsieke tegenstrijdigheiden dat de chaos alleen maar groter wordt. Volgens De Volkskrant richten KPN en PCM ‘in joint venture’ een ‘grote multimediale uitgeverij op’. Maar ‘het onderdeel dat de krant gaat uitgeven wordt volledig eigendom van PCM’. Dat is niet met elkaar te rijmen: als dat onderdeel ‘volledig eigendon wordt van PCM’ staat het buiten de joint venture en is de mededeling’ PCM begint met KPN nieuwe gratis krant’ onjuist. Het lijkt er eerder op dat PCM zelf met een nieuwe krant begint en KPN het non-print gebruikersrecht krijgt over de content. Maar een journalistieke reconstructie van hoe dit allemaal naar buiten kwam zegt alles over de complete chaos waarin PCM thans moet verkeren.


  2 februari: In het nieuws komt dat de PCM-top gigantische bonussen ontvangt vanuit effectentransacties voor de aankoop van de APAX-belang in het eigen concern.

  2 februari: Uit onderzoek van De Volkskrant blijkt dat de beloning van bestuurders van beursgenoteerde bedrijven vanuit aandelen en opties afgelopen jaar is verdubbeld.

  5 februari: De Volkskrant spreekt zich in een commentaar fel uit tegen de miljoenen voor de PCM-top; er zou sprake zijn van ‘grote onrust’ binnen PCM.

  6 februari: Het AD komt met het (waarschijnlijk vanuit PCM gelekte) nieuws dat KPN en PCM een gratis krant gaan beginnen.

  6 februari: Via De Financiele Telegraaf laat KPN-topman Ad Scheepbouwer weten dat ‘er geen sprake is van een gratis krant van KPN en PCM’. De link naar dit artikel is verwijderd, maar is via deze link voorlopig nog bewaard gebleven.

  7 februari: Er blijkt sprake van een ‘multimediale joint venture’ tussen KPN en PCM waarbij de ‘krantenpoot’ weer ‘volledig eigendom is’ van PCM. Op deze wijze lijkt men de tegenstrijdige informatie vanuit PCM en KPN ‘compatible’ te willen maken. Vennootschapsrechterlijk ontstaat zo echter de vierkante circel: er kan geen sprake zijn van een ‘joint venture’ ‘waarbinnen’ een ‘onderdeel’ ‘volledig eigendom is’ van PCM. Opnieuw blijken zowel de Raad van Commissarissen als de COR niet gekend in de plannen van het PCM-management. Door alle publiciteit van het laatste etmaal hebben beiden echter geen enkele bewegingsruimte meer om nee te zeggen. In normale bestuurlijke verhoudingen zou dat reden moeten zijn voor beide organen af te treden. Dat opnieuw voor deze methode van fait accompli is gekozen geeft aan dat het PCM-management onder extreme druk staat. Deze druk is waarschijnlijk veroorzaakt door het nieuws over hun miljoenen-beloningsronde en de onrust daarover binnen het concern.

  Intussen doemt nog een andere bron van ellende rond het nieuwe ‘multimediale’ project op: oorlog tussen NRC en De Volkskrant. NRC: “De krant wordt niet de gratis versie van De Volkskrant.” De Volkskrant: “De Volkskrant wordt hofleverancier van Dag zoals de nieuwe gratis krant moet gaan heten.” NRC: “De krant kan echter wel -tegen betaling- gebruik maken van de copy van De Volkskrant.” De Volkskrant: “De Volkskrant moet via een ‘commercieel partnership’ de inhoud van de nieuwe krant gaan leveren.” De Volkskrant schrijft ook expliciet: “Bij een andere PCM-krant, NRC, hebben de plannen tot grote onrust geleid.”


  Bron en meer berichtgeving hierover:


  NRC Ombudsman