Vraag en antwoord - Cannabis

Wo 26 April 2006 14:24 | Frank | 6447 keer bekeken | 3 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De hennepplant vervult al eeuwenlang vele functies. Het is in al die eeuwen gebruikt als medicijn, als middel in religieuze ceremonies, als grondstof voor textiel en als drug. De hennepplant komt oorspronkelijk uit Azië.

Meer dan 4000 jaar geleden was hennep al bekend bij de chinezen. In 2737 voor Christus werd het beschreven in Chinese medische geschriften. In India werd het gebruikt in religieuze ceremonies. In de Romeinse tijd kregen gasten na de maaltijd hennepkoekjes aangeboden. De Engelsen gebruikten het niet als drug maar als grondstof voor textiel en touw.

In 1912 vond de eerste opiumconferentie plaats. Deze conferentie zou uiteindelijk leiden tot het verbod op de meeste drugs. In 1928 werd cannabis in Nederland verboden. In die tijd werd cannabis in de Verenigde Staten steeds populairder. In 1937 werd cannabis in de VS verboden met als argument dat het zou leiden tot moord en krankzinnigheid.

In 1960 begon cannabis in Nederland aan zijn opmars. In 1972 werd de eerste coffeeshop geopend. In 1976 werd de opium wet gewijzigd en werd het onderscheid gemaakt in soft- en harddrugs. De wet werd zo uitgelegd dat coffeeshops onder bepaalde voorwaarden hasj en wiet mochten verkopen. Het aantal coffeeshops groeide sterk. In 1995 werden de richtlijnen aangescherpt en aantal coffeeshops teruggedrongen.

Sinds 2003 is het mogelijk om op doktersrecept cannabis te krijgen bij de apotheker.
Sinds 2004 word dit waarschijnlijk weer afgeschaft door het kabinet balkenende.

Wat is het verschil tussen hasj en wiet?
Wiet wordt gemaakt van de gedroogde bloemtoppen van de hennepplant. Op die toppen zit hars en die hars bevat de werkzame stof THC. Bij de bereiding van hasj wordt alleen de hars gebruikt. De bloemtoppen worden op een zeef gelegd waarna de hars eraf geschut wordt. De olierijke hars wordt samengeperst waarna er een blokje hasj ontstaat. Hasj is over het algemeen sterker dan wiet.

Hoe wordt het onderzoek naar THC-concentraties in hasj en wiet uitgevoerd?
Voor dit onderzoek worden ieder jaar 50 coffeeshops geselecteerd. Van alle soorten hasj en wiet die daar verkocht worden, worden twee porties aangeschaft. Van die porties worden monsters gemaakt die weer geanalyseerd worden in het laboratorium. De uitkomsten worden verwerkt en vergeleken met die van de voorgaande jaren.

Ik vind hasj en wiet geen echte drugs. Waarom legaliseren ze het niet?
Drugs zijn stoffen die het bewustzijn beïnvloeden. Hasj en wiet beïnvloeden het bewustzijn en moeten om die reden wel degelijk drugs genoemd worden.
De wet maakt een onderscheid tussen drugs met een onaanvaardbaar risico en hennepproducten ofwel hasj en wiet. Hasj en wiet hebben wel degelijk risico’s. Tegelijkertijd zijn er ook veel gebruikers die deze risico’s voor lief nemen. Doel van een verbod of van een wet zou moeten zijn de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Gezien het aantal gebruikers is het op dit moment moeilijk verdedigbaar dat beperking van de risico’s het best kan geschieden met een verbod. Een cannabiswet met een aantal regelingen over productie en verkoop is hiertoe waarschijnlijk een beter instrument. Legalisatie wordt echter verhindert door internationale verdragen en door het feit dat Nederland moeilijk alleen kan opereren.

Kan cannabis gebruikt worden als geneesmiddel?
Cannabis heeft een gunstig effect op de klachten van veel ernstig zieke patiënten. Zo kan cannabis de eetlustvermindering tegengaan bij aids en kanker en helpen tegen de misselijkheid bij chemotherapie en bestraling. Cannabis heeft waarschijnlijk ook een positieve werking op de klachten van mensen met chronische pijn, multiple sclerose en het syndroom van Gilles de la Tourette. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan om de medische werking van cannabis voor verschillende aandoeningen vast te stellen.

Hoe komt het dat je een 'vreetkick' krijgt van blowen?
Dat kan verschillende oorzaken hebben. THC ( de werkzame stof in hasj en wiet) imiteert de werking van een bepaalde stof in de hersenen. Deze stof, anandamide is een van de vele overdrachtstoffen in de hersenen. Overdrachtsstoffen zorgen voor overdracht van signalen in de hersenen. Zij binden zich aan bepaalde receptoren (ontvangers) waarna signalen overgedragen kunnen worden. In de hersenen zitten receptoren waaraan anandamide en ook THC zich kan binden. Als dat gebeurt worden signalen doorgegeven en worden bepaalde gedeelten van de hersenen geprikkeld.
Een van de plekken waar zich receptoren ( ontvangers) bevinden waar anandamide of THC zich aan kan binden is het hongercentrum in de hersenen. Een ander effect van THC is dat het parasympathische zenuwstelsel activeert. Het parasympathische zenuwstelsel is een deel van het zenuwstelsel dat vooral regulerend en stimulerend werkt op de stofwisseling en de uitscheiding.

Is hasj en wiet schadelijk voor je hersenen?
Cannabis beïnvloedt de werking van de hersenen. Deze beïnvloeding is echter tijdelijk. Voor zover op dit moment bekend is heeft cannabis geen blijvende invloed op de werking van de hersenen en raken ook geen delen beschadigd. Als men niet meer onder invloed is keert na korte tijd de normale situatie weer terug.

Kan dagelijks blowen gevolgen hebben voor je persoonlijke ontwikkeling?
Als je opgroeit en ook nog in de jaren daarna moet je een hoop doen. Je moet leren bepaalde problemen te overwinnen. Je moet leren dat je niet altijd de makkelijkste weg moet nemen. Wanneer je door te blowen continu problemen vermijdt, ontwikkel je jezelf ook niet. Hierdoor kun je een grote achterstand oplopen. Kies dus niet de makkelijkste weg.

Kan cannabis een psychose veroorzaken?
Een hoge dosis cannabis kan acuut ernstige verwarring, hallucinaties, angst en opwinding veroorzaken. Dit wordt ook wel de acute cannabis-psychose genoemd. Deze toestand komt niet vaak voor en is bijna altijd het gevolg van inname van grote hoeveelheden cannabis, vaak door het eten van space-cake. In de meeste gevallen treedt er herstel op zodra het lichaam voldoende THC heeft uitgescheiden.
Over de vraag of cannabis een langdurige psychose (schizofrenie) kan veroorzaken bij zijn de onderzoekers het niet eens. Waar echter geen twijfel over bestaat is dat kan cannabisgebruik een psychose kan veroorzaken bij mensen die daar aanleg voor hebben en dat cannabis op zich een psychose kan verergeren. Ook bestaat geen twijfel over het feit dat bij mensen die een psychose gehad hebben de kans op terugval groot is, als zij weer gaan gebruiken.

Hoe vertel ik mijn ouders dat ik blow?
Het is positief dat je met ouders over het gebruik van hasj en wiet wil praten. Je houdt het dan niet verborgen en dat is prettig jezelf en goed voor het contact met je ouders. Je kunt je voor bereiden op een goed verloop van het gesprek. Van belang is dat je snapt waarom je ouders zich zorgen maken. Verder is het nodig dat zowel jij als je ouders de feiten over hasj en wiet kennen. Dan hoef je daar al vast geen ruzie over te maken. Laat ook merken dat je de risico's kent en ga die niet ontkennen. Je ouders zullen dan eerder begrijpen dat je met de risico's rekening houdt en dus op een verstandige manier wilt gebruiken. Heb ook je motieven op een rij en zorg dat je kunt vertellen hoe je met het blowen omgaat.

Mijn vriend blowt zo nu en dan. Mijn ouders verbieden mij daarom nog langer met hem om te gaan. Is dit terecht? Ik houd nog erg van hem.
Drugs gebruiken is risico lopen. De risico's van blowen worden echter gezien als aanvaardbaar. Als jouw vriend niet blowt als hij moet werken, studeren, autorijden of sporten maar alleen blowt bij bepaalde gelegenheden en dus af en toe, loopt hij weinig risico en zouden je ouders zijn gebruik dus moeten accepteren.

Bron: jellinek

Reacties

  Was Jezus misschien een hippie ?

  Wo 26 April 2006 20:09 | Innercircle |

  Gevonden op het net >>>
  http://www.guardian.co.uk/international/story/0,3604,869273,00.html

  Jezus gebruikte vrijwel zeker de softdrug cannabis. Volgens een studie van oude geschriften was hij een vroege voorstander van de medische eigenschappen van de drug. Dat beweert Chris Bennett in zijn artikel: 'Was Jezus a Stoner', gepubliceerd in het drugsblad 'High Times'. Jezus en zijn discipelen zouden de drug hebben gebruikt om wonderbaarlijke helingen uit te voeren.

  De gezalfde oliën die Jezus en zijn volgelingen hebben gebruikt zou cannabisextract bevatten. Ook in de veelal in ceremoniën gebruikte wierook zouden bestandsdelen van de softdrug hebben gezeten. Bennett verklaart: 'mensen werden letterlijk in de oliën gedoopt. Hoewel cannabis meestal gerookt wordt, kunnen de actieve bestandsdelen ook geabsorbeerd worden door de huid.'

  Terwijl hij het Nieuwe Testament aanhaalde, verklaarde Bennett dat Jezus zijn discipelen doopte en hen overhaalde hetzelfde te doen met andere volgelingen. Dat zou dan ook de evangeliën verklaren, waarin gesproken wordt over mysterieuze verdwijningen van huid- en oogziekten.


  medicinale wiet/hasj

  Za 29 September 2007 00:38 | suusje47 |

  als mensen van de apotheek  de T H C in een pilletje zou verwerken voor patienten  zou dit dan beter geacepteerd worden , ik bedoel dat het geen last is met de rook en eigenaardige geur van de rokende wiet , en mischien dat junks minder snel misbruik er van maken omdat het niet te roken valt .


   


  ik had wel eens een stukkie hasj zo door geslikt in een hele nare pireoden in m,n leven en ik merkte dat  heel goed werkte om me rustig en helder na te laten denken  en heeft mijn leven veel beter gemaakt dan dat het was


   


  dat was mijn vraag en eigenlijk ook een eventuele optie om medicinale wiet te legaliseren  want mensen het werkt echt en is echt niet zo slecht als je denkt


   


  vriendelijke groet mevrouw Lees te amsterdam


  Veel onzin over THC

  Za 29 December 2007 11:57 | Vrillion |

  Er is al veel onzin geschreven over deze plant en veel onzin-onderzoeken met als doel bangmakerij, made in the U.S.A.


  Jezelf nooit de vraag gesteld hoe krom het is dat de harddrug alcohol wereldwijd algemeen geaccepteerd wordt terwijl een plantje bijna overal in de wereld verboden is? Hoe kan je in godsnaam een plant verbeiden? De redenen zijn eenvoudig. Commerciële, medische en geestelijke redenen. Commercieel hoef ik niet uit te leggen, er valt zoveel van hennep te produceren, daar zitten veel grote bedrijven niet op te wachten. De pharma-maffia zou een heel stuk minder verdienen met hun rotzooi die ze ons door de strot willen duwen, waarvan zowat alle medicijnen wel negatieve bijwerkingen kunnen hebben (hoe zou dat nou komen). Zitten ze niet op te wachten. Geestelijke redenen; overheden zitten niet te wachten op filosofische mensen die diep kunnen gaan met zelfstandig nadenken en hebben al helemaal geen interesse in een open minded bevolking die hun leugens snel doorziet. Dat is een bedreiging voor de elite. Kijk maar wat er met de hippies (schandalig volk natuurlijk) is gebeurd.


  Hier nog een goede link met veel leuke feiten.


  Voor mensen die downloaden via torrent, hier (gratis registratie) een aan te raden link en zoek dan naar "The truth about illegal drugs".