Donner en Remkes boven de wet?

Di 17 Oktober 2006 03:28 | Frank | 2537 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
DEN HAAG - Oud-minister Piet Hein Donner (Justitie) en minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken moeten als getuigen worden gehoord in de zaak over het lekken van staatsgeheimen van de voormalige inlichtingendienst BVD. Daarvoor hebben maandag de raadslieden van twee verdachten voor de rechtbank in Den Haag gepleit.

De advocaten willen Donner en Remkes horen over het handelen van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), vroeger de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). De rechtbank bepaalt vrijdag of Donner en Dekker ook daadwerkelijk als getuigen moeten voorkomen.Donner en Remkes


Andere club
De officier van justitie vindt de rechtszaal niet de plaats voor het horen van de toch al veel samen in het nieuws zijnde Donner en Remkes. "Daar oordeelt een andere club mensen over", zei hij. Wegens de staatsgeheimen die in deze kwestie spelen, vond de regiezitting plaats achter gesloten deuren.

Mink K.
In de komende dagen buigt de rechtbank zich ook over de voorlopige hechtenis van de ex-BVD'er Paul H.. Hij wordt verdacht van het doorspelen van staatsgeheimen. Het gaat om werkdossiers van de BVD over de gangen van 'topcrimineel' Mink K. eind jaren negentig en diens vermeende pogingen om politiemensen in Amsterdam te betalen in ruil voor informatie.

H. ontkent zelf ooit vertrouwelijke informatie illegaal in zijn bezit te hebben gehad of deze te hebben gelekt.

Openbaar
De kwestie kwam aan het rollen na een publicatie eind januari in dagblad De Telegraaf. Hierin stond informatie uit het BVD-onderzoek naar K. De AIVD doet een eigen onderzoek naar de gang van zaken.

In de gevoelige strafzaak zijn nog twee verdachten: Bertus van D. en Bastiaan van G. die mogelijk staatsgeheimen hebben gestolen, in bezit gehad en mogelijk openbaar gemaakt. Twee journalisten van De Telegraaf zijn geen verdachten meer, maar moeten wel getuigen.
Bron: NU