Bush is helemaal niet van plan iets te doen aan de olieverslaving

Do 2 Februari 2006 11:47 | Frank | 2697 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
President Bush verwijt de Amerikanen verslaafd te zijn aan olie. Maar hij doet niets om ze van hun olieverslaving af te helpen. In zijn jaarrede, the State of the Union, kondigde Bush aan de Amerikaanse afhankelijkheid van olie uit het Midden-Oosten drastisch te willen verminderen.

De import uit die politieke instabiele regio zou in twintig jaar met 75 procent moeten dalen. Het verlies aan Golfolie wil Bush goedmaken met olie uit andere delen van de wereld en met een versnelde ontwikkeling van alternatieve bronnen als zon en wind.

Uit zijn rede wordt helder dat het Bush is te doen om de afhankelijkheid van het Midden-Oosten, niet om de Amerikaanse energieverslaving. De Amerikanen zijn grootverbruikers. Ze hebben weliswaar een liefde opgevat voor de hybride auto, die niet alleen op benzine kan rijden maar ook op stroom. En in hun SUV's, terreinwagens, waar ze nog steeds gek op zijn, willen ze tegenwoordig een wat zuiniger motor. Maar dat zijn kleine veranderingen; het benzineverbruik van de Amerikanen blijft veel groter dan bijvoorbeeld het Europese. De Amerikanen klagen over de benzineprijs, maar die bedraagt slechts vijftig eurocent. De verslaafde zou zijn geholpen met een flinke accijns op die lage prijs. Maar Bush piekert er niet over.

Het grootverbruik zit niet alleen in de auto, maar bijvoorbeeld ook in de airco-gekte. De Amerikanen verbruiken meer energie om te koelen in de zomer dan ze verbruiken om in de winter te verwarmen. Het gevolg zijn winkels en bars waar een normaal mens het alleen met een trui uithoudt, terwijl het buiten dertig graden is. Het moet voor de Amerikaanse overheid niet moeilijk zijn daaraan paal en perk te stellen, als zij dat zou willen.

Verder zou het de energieverslaafde aan te bevelen zijn deel te nemen aan het mondiale afkickprogramma: het verdrag van Kyoto en de bijbehorende handel in (schaarse) emissierechten. In grote Amerikaanse ondernemingen lijkt het besef door te dringen dat ook zij ooit aan die emissiehandel zullen moeten deelnemen. Maar Bush wil van geen verdrag of emissiebeperking weten.

Als Bush die punten in zijn rede had aangeroerd, had die een aangename verrassing gebracht. Maar nee, Bush wilde alleen het Midden-Oosten laten weten dat hij de olie wellicht elders gaat halen.
Bron: Niburu.nl