Een typisch yayabla gesprek

Vr 13 Januari 2006 00:56 | Frank | 2822 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Een acute kabinetscrisis over de militaire missie naar Afghanistan is afgewend. De coalitiepartners D66, VVD en CDA gaven elkaar gisteravond de ruimte om verder debat over de kwestie mogelijk te maken. In alledrie de partijen klonken sussende woorden. D66-vice premier Brinkhorst: „Ik denk dat er geen crisisdreiging is.” VVD-woordvoerder Van Baalen: „We willen geen blokkades. De kans op een kabinetscrisis is niet groot.” CDA-fractievoorzitter Verhagen riep op te stoppen met ’politieke spelletjes’.

Premier Balkenende wil dat zijn ministers vandaag vaststellen dat er een voornemen is om naar Afghanistan te gaan, zonder daar een formeel kabinetsbesluit over te nemen. Opnieuw wil het kabinet eerst een ’inhoudelijk’ debat in de Tweede Kamer. Daar is D66 tegen de uitzending van de militairen. In het compromis dat vandaag bij het kabinet op tafel ligt, hoeven de twee weigerachtige D66-ministers Pechtold en Brinkhorst nu nog niet om te gaan.

De VVD handhaaft zijn bezwaar dat het kabinet geen regeringsverantwoordelijkheid bij het parlement mag leggen, maar stelt zich nu soepeler op. De liberalen willen eerst praten over de voor- en nadelen van de Navo-operatie, mits de D66-ministers een later kabinetsbesluit vóór dan niet meer zullen blokkeren. Het CDA slikt de eis in dat de soldaten pas weg kunnen bij een tweederde kamermeerderheid.

De zaak kwam deze week op scherp te staan toen D66-defensiewoordvoerder Bakker voorspelde dat zijn partij uit het kabinet zal stappen als de troepen worden gezonden. De crisisdreiging hangt daardoor nog wel boven de markt. Het kabinet kan vandaag tijdwinst boeken met het oog op een definitief compromis met D66.
Bron: Trouw