Nederland heeft nieuwe gastarbeiders nodig!

Za 16 September 2006 11:16 | Frank | 3208 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Teun van Os van den Abeelen, voorzitter van de adviescommissie voor vreemdelingenzaken, vindt dat Nederland nieuwe gastarbeiders moet aantrekken. Ze zouden volgens de topadviseur hier tijdelijk moeten blijven. Na vijf jaar kunnen ze dan met geld op zak teruggestuurd worden.

Er komt volgens hem een tekort aan arbeidskrachten op de arbeidsmarkt. De verouderende en slinkende bevolking zal volgens hem voor "gigantische sociale en economische ellende zorgen". De meeste politieke partijen willen het vergrijzingsprobleem oplossen door meer mensen aan het werk proberen te krijgen. De regeringsadviseur vindt deze oplossing "politiek correct", maar "niet reëel".

Tijdelijke arbeidskrachten vindt hij een beter idee. Mensen van ongeveer 20 jaar oud uit ontwikkelingslanden kunnen hier dan tijdelijk werken en krijgen scholing. Na vijf jaar vertrekken ze terug naar hun thuisland en krijgen het geld mee dat zij hebben gespaard voor sociale zekerheid, aangevuld met een bonus uit het budget voor ontwikkelingssamenwerking.

Van Os realiseert zich dat er in de jaren zestig en zeventig veel gastarbeiders naar Nederland zijn gekomen, maar dat een groot aantal niet terug is gegaan. "Dat drama herhalen we niet", stelt hij.
Bron: FOK! / Trouw

Reacties

    'discriminatie ouderen?

    Za 16 September 2006 13:57 | Angelique |
    Wat zou Van Os zeggen om erop toe te zien dat de mensen die hier al zijn niet gediscrimineerdt worden van wege hun leefdtijd. Er zijn hier arbeidskrachten genoeg weliswaar boven de twintig jaar maar is deze reserve op de een of andere manier dan niet goed genoeg?? moeten er weer nieuwe gastarbeiders die aan hun lot worden overgelaten komen??Elk zichzelf respecterend bedrijf ontkent dat zij op leeftijd discrimineren,maar de praktijk is anders,liefst zo jong mogelijk enmet vele jaren werkervaring.en niet weten van het bestaan van een vakbond of zo. groetjes Angelique