Veiligheidsraad straft Noord-Korea voor kernproef

Ma 16 Oktober 2006 04:21 | Frank | 2907 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

NEW YORK (ANP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Noord-Korea sancties opgelegd voor de kernproef die het land afgelopen week nam. Na bijna een week diplomatiek getouwtrek werden de leden van de raad het zaterdag toch eens over de te nemen strafmaatregelen.

De strafmaatregelen zijn opgenomen in een resolutie die het regime in Pyongyang oproept zijn kernwapenprogramma te staken. De inkt van de resolutie was echter nauwelijks droog of de leden van de raad toonden zich verdeeld over de uitvoering ervan.

De Verenigde Staten lieten al direct weten niet helemaal tevreden te zijn met de resolutie, die wat Washington betreft harder had mogen zijn. Japan overweegt op eigen gezag extra sancties. China liet weten niet aan alle maatregelen mee te zullen werken.

Bush
De Amerikaanse president George Bush sprak zondag desondanks van een ,,duidelijke boodschap'' aan Pyongyang. Noord-Korea zelf betichtte de Veiligheidsraad zaterdag van ,,gangstermethodes''. Als de druk op het land verder wordt opgevoerd, zal het dat opvatten als een oorlogsverklaring, zei de Noord-Koreaanse ambassadeur bij de volkerenorganisatie Pak Gil-yon.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Noord-Korea sancties opgelegd voor de kernproef die het land afgelopen week nam. ANP Photo


De sancties tegen Noord-Korea zijn vooral financieel-economisch van aard. In de resolutie wordt op aandringen van China en Rusland niet gedreigd met militair ingrijpen. Goederen die op wat voor manier dan ook gebruikt zouden kunnen worden voor de productie van massavernietigingswapens, mag het land niet meer importeren. Schepen die van en naar Noord-Korea varen, moeten daarop worden geïnspecteerd.

Afzwakking
Verder geldt er een verbod op de uitvoer naar Noord-Korea van luxe goederen en zware conventionele wapens. Van personen die in verband staan met het omstreden nucleaire programma van Noord-Korea dienen de tegoeden te worden bevroren. Ook krijgen zij een reisverbod naar alle lidstaten van de VN. De tekst van de resolutie is enkele malen afgezwakt om China en Rusland tevreden te stellen.

China blijft zich desondanks verzetten tegen sommige bepalingen en heeft laten weten dat het niet mee zal werken aan de inspectie van vrachtschepen. Het riep andere landen op terughoudend met controles om te springen en geen stappen te zetten die de spanning in de regio verder kunnen doen oplopen. De Chinese gezant bij de VN zei dat boven alles escalatie van het conflict moet worden voorkomen.

Bron: BNR