Vrienden Sévèke melden arrestatie

maandag 10 oktober 2005 00:00 | Frank | 1869 keer bekeken | 2 reacties | 0 x aanbevolen

De politie heeft iemand gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de Nijmeegse activist Louis Sévèke. De vriendenkring rond Sévèke, die zelf ook onderzoek doet naar de moord, heeft dat te horen gekregen van justitie.

Wie de arrestant is, is nog onduidelijk. Om 14.00 uur is er een persconferentie van de politie, de officier van justitie en burgemeester De Graaf van Nijmegen.

Louis Sévèke (41) werd in november 2005 in Nijmegen op straat doodgeschoten. Tot nu toe had de politie geen idee wie de dader is. Sévèke deed onderzoek naar de AIVD. Hij vond dat de dienst gegevens van activisten te lang bewaarde.

Reacties

  update: Louis Sévekè

  woensdag 28 maart 2007 14:58 | Frank |

  De politie heeft een 38-jarige Rotterdammer aangehouden die de moord op de Nijmeegse activist Louis Sévèke heeft bekend. De verdachte is op 16 maart aangehouden in een internetcafé in Barcelona. Het gaat volgens het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken om Martinus Hendrikus T.

  Justitie had een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd. De Spaanse politie heeft de Rotterdammer weten te arresteren en uitgeleverd aan Nederland.

  Volgens de politie "bewogen de verdachte en Louis Sévèke in de jaren '90 samen in het krakersmilieu". Ze zouden elkaar in een kraakpand hebben ontmoet.


  De linkse activist Sévèke voerde jarenlang procedures tegen de Binnenlandse Veiligheids Dienst (nu AIVD).

  De man kon worden getraceerd met behulp van Amerikaanse opsporingsinstanties die gepecialiseerd zijn in cybercriminaliteit.


  De broer van Louis, Raymon Pierre, is verbijsterd over de arrestatie. De familie Sévèke zegt de bankrover niet te kennen. Dat het 'een bekende' van Louis uit de krakersbeweging is, maakt het volgens hem 'extra wrang'. 'De vraag overheerst nog: waarom?', aldus de broer op de stoep voor het politiebureau van Nijmegen.

  Vrijdag wordt de man voorgeleid aan de rechter-commissaris.


  Sévèke bestreed het machtsmisbruik van autoriteiten op alle fronten. Hij stond activisten, jongeren en daklozen bij die klaagden over politieoptreden. Twee jaar geleden daagde hij de gemeente die demonstranten een centrumverbod had opgelegd. Burgemeester Guusje ter Horst verloor, Sévèke won.

  Achter de schermen stelde hij het werk van de BVD aan de kaak. In 1990 was Sévèke een van de auteurs van De tragiek van een geheime dienst, waarin BVD-informanten in de Nijmeegse actiescène werden ontmaskerd. Eind 1998 verscheen Operatie Homerus, waarin werd onthuld hoe de BVD een informant runde die wapens probeerde te slijten aan radicalen bij de Nijmeegse actiebeweging.

  De laatste jaren deed hij van zich spreken als criticus van de AIVD. In ingezonden stukken in landelijke kranten laakte Sévèke het gebrek aan democratische controle op de AIVD en het inzetten van infiltranten. Recente berichten dat een AIVD-infiltrant de Hofstadgroep een granaat had toegespeeld, achtte hij niet uit de lucht gegrepen, met verwijzing naar Operatie Homerus.


  In de Leidsche krant staat het volgende:
  De Leidse politie zou de Rotterdammer hebben gezocht, omdat hij verdacht werd van twee bankovervallen in Leiden, beide bij de ABN Amro in de Breestraat. De eerste vond plaats op 16 november 2005, de tweede op 22 december 2006. Deze verdachte zou dus de dag na de moord op Sévekè een bankoverval in Rotterdam hebben gepleegd.


  Louis Sévèke uit wraak vermoord blijkt uit dagboek

  woensdag 28 maart 2007 23:52 | Frank |

  NIJMEGEN - De Nijmeegse activist Louis Sévèke is uit wraak vermoord door een oude bekende uit de Nijmeegse krakerswereld. De 38-jarige verdachte, inwoner van Rotterdam, werd op 16 maart in Barcelona aangehouden. Hij heeft de moord bekend.


  De verdachte heeft zijn motief neergeschreven in een dagboek, dat in een opslagruimte is gevonden, aldus bronnen bij politie en justitie.
  Tien jaar geleden zou de verdachte door toedoen van Sévèke uit de Nijmeegse krakersbeweging zijngegooid. Volgens ingewijden beschuldigde Sévèke hem er destijds van, infiltrant te zijn van de inlichtingendienst. In het dagboek zweert hij hiervoor ooit wraak te zullen nemen. Het dagboek werd bij toeval gevonden door agenten van de politieregio Hollands-Midden (Leiden), dat onderzoek deed naar bankovervallen.


  Uit het dagboek blijkt ook dat de verdachte op 15 november 2005 gedurende het tijdstip van de moord in Nijmegen was. De verdachte zocht voor de moord onder de schuilnaam Edmund Dantes nog internetcontact met Louis Sévèke.


  Aldus stentor