Italiaanse beambten bestraft wegens G8-2001

Vr 18 Juli 2008 19:27 | Frank | 2433 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Sommige agenten zijn veroordeeld wegens hun terreur tegen demonstranten tijdens de protesten tegen de G8-top in Genua in 2001. De straffen tegen demonstranten zijn veel zwaarder uitgevallen.

(Gebaseerd op nieuwsbericht van BBC:  http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7506609.stm)

Vandaag zijn de uitspraken gedaan in de zogenaamde Bolzaneto-zaak, die drie jaar heeft geduurd. Het Italiaanse rechtshof heeft 15 beambten schuldig verklaard aan het mishandelen van demonstranten tijdens de gewelddadig verlopen G8-top in Genua in 2001. Tijdens die protesten zijn honderden demonstranten gewond geraakt, voor een groot deel doordat ze werden mishandeld in de gevangenis of het politiebureau.

De 15 die schuldig bevonden werden, waaronder politieagenten, gevangenispersoneel en twee artsen, kregen gevangenisstraffen van vijf maanden tot vijf jaar opgelegd. Volgens de aanklager hebben ze gevangenen gemarteld.

Volgens BBC-reporter David Willey is het onwaarschijnlijk dat enige van de bestraften ook daadwerkelijk tijd in de gevangenis door zal moeten brengen. Ze zullen namelijk waarschijnlijk in beroep gaan en vervolgens zal de procedure zoveel tijd vergen dat de misdaden verjaard zullen zijn voordat de rechtsgang voltrokken is. Wel zal de Italiaanse regering miljoenen euro's schadevergoeding uit moeten keren aan de slachtoffers.

Dertig andere aangeklaagden werden vrijgesproken. Eerder was ook de agent al vrijgesproken die een van de demonstranten - Carlo Giuliani - had doodgeschoten. Hij had zich beroepen op noodweer.

Demonstranten werden eerder tot zeer zware straffen veroordeeld. Een groep van 10 activisten is bijvoorbeeld veroordeeld tot gevangenisstraffen van tussen de 6 en 11 jaar bron: http://www.globalinfo.nl/content/view/1424/30/


Bron: Indymedia