Woordenwegers van de 21e eeuw

Di 26 December 2006 20:54 | Frank | 2886 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De kersttoespraak van koningin Beatrix stond dit jaar in het teken van de vrijheid van meningsuiting en tolerantie. De koningin wees erop dat de vrijheid van meningsuiting in de loop der tijden bevochten is en aan de basis ligt van elke democratie, maar 'wie van die ruimte gebruik maakt, moet wél beseffen dat anderen dezelfde rechten hebben,' zo waarschuwde zij.

Maar mensen moeten volgens haar wel weten dat andere mensen dezelfde rechten hebben. Elk woord moet bedacht zijn op een weerwoord, zei de koningin. En wat mensen zeggen moet wel passen binnen onze beschaving. Een recht om te beledigen bestaat volgens koningin Beatrix dan ook niet.

Ja de vrijheid van meningsuiting is zeker bevochten en nooit waren de Oranjes daarvan grote voorvechters. Beatrix dus ook niet. Door deze vrijheid expliciet in haar kersttoespraak te verbinden met de opmerking dat deze wordt beperkt door de wet en door normen van moraal en beschaving.

Ze zegt in feite dat als je kritiek hebt op een godsdienst, als je die godsdienst openlijk belachelijk maakt, dat dat geen teken is van moraal en beschaving. Ze probeert hiermee elke criticaster monddood te maken.

En nee, ik vind het geen verrijking dat we na heksenwegers in de Middeleeuwen, nu in de 21e eeuw woordenwegers hun gang laten gaan. Waarom houd Bea zich niet net als vroeger gewoon bij het uitschenken van chocolademelk.

Bron: Elsevier / Telegraaf