Extreem rechts valt demonstranten aan.

Za 3 Februari 2007 23:13 | Frank | 3393 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Enkele antifascisten van AFA-Nederland zijn vanmiddag gewond geraakt bij een demonstratie tegen de extreem-rechtse Nationalistische Volks Beweging in Uitgeest, Noord-Holland. De demonstranten waren begonnen aan een manifestatie tegen een zaalbijeenkomst van de NVB. Vrijwel direct na aanvang van de actie werden zij aangevallen door bewapende rechts-extremisten. De politie is tussenbeide gekomen, en heeft enkele NVB-aanhangers opgepakt.

De groep NVB-aanhangers 'beveiligde' een bijeenkomst van de Nationalistische Volks Beweging (NVB) en ging op de vuist met zogenoemde antifascistische demonstranten. Dit heeft een woordvoerder van de politie gezegd.

De NVB werd op 25 maart 2006 opgericht. Deze fascistische organisatie is een afsplitsing van de eveneens fascistische Nationale Alliantie. De fascisten van de NVB doen geen enkele poging om haar fascistische ideologie te verhullen. Het logo van de NVB is een vrijwel exact kopie van het NSB logo. Ook de slogan "Voor Volk en Vaderland" heeft de NVB van de NSB gekopieerd. Van 1933 tot aan de bevrijding van Nederland in 1945 verkocht de NSB een krant met de naam "Voor Volk en Vaderland".

Drijvende kracht achter de NVB zijn de bestuursleden Ton Steemers (Schagen), Wim Beaux (Amsterdam), Gerard De Wit (Delft) en Gerhard Neid (West-Friesland). Met uitzondering van Neid, vormden zij ook het bestuur van de CP'86. Tal van leden van deze partij zijn veroordeeld voor mishandeling, bedreiging, racisme en verboden wapen bezit. Uiteindelijk werd deze extreemrechtse partij in 1998 door de rechtbank verboden.

De Nationalistische Volks Beweging onderhoudt nauwe banden met diverse
andere extreemrechtse organisaties, zoals o.a. de Dietse Kameraden. In de praktijk fungeren de Dietse Kameraden als jongerenorganisatie van de NVB. Het ledenbestand van de Dietse Kameraden vertonen een sterke overlap met het ledenbestand van Blood & Honour Nederland. Blood & Honour Nederland maakt deel uit van het internationale nazistische Blood & Honour netwerk. In diverse landen zijn afdelingen van Blood & Honour verboden en opgerold. Afgelopen september rolde de Belgische justitie een Vlaamse Blood & Honour afdeling op. Hierbij werden
tientallen (vuur)wapens in beslag genomen. De groep wordt verdacht van het voorbereiden van terroristische aanslagen.

AFA-Nederland is verontwaardigd dat organisaties als de
Nationalistische Volks Beweging ongestoord kunnen werken aan de op- en
uitbouw van hun organisatie.: De NVB is een opvolger van de verboden CP'86. Daarnaast grijpt de NVB in presentatie en ideologie terug op de symboliek en gedachtegoed van de met de nazi's heulende NSB

Op dit moment zijn er nog 80 tot 100 antifascisten van AFA-Nederland aanwezig bij de plek waar de zaalbijeenkomst van de NVB plaats vindt. Via de website http://indymedia.nl/nl/2007/02/42191.shtml wordt er verslag gedaan van onze actie.

Bron: indymedia / Nu.nl