Israël en Iran praten in geheim over oude schuld

Wo 6 December 2006 12:25 | Frank | 3988 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Terwijl de regering in Iran het bestaansrecht van Israël blijft ontkennen, voeren vertegenwoordigers van beide landen in het diepste geheim in Europa onderhandelingen over een oude Israëlische schuld aan Iran. Dat heeft het dagblad Haaretz, dat zich beroept op anonieme Israëlische en Zwitserse functionarissen, woensdag gemeld.

Iran heeft nog enkele honderden miljoenen dollars van Israël tegoed voor olie geleverd in de jaren voor de Islamitische Revolutie van 1979. Ten tijde van de shah voerden Israëlische bedrijven omvangrijke bouwwerken uit in Iran; de landen werkten samen bij de ontwikkeling van wapens en er was een gezamenlijke onderneming, de Trans Asiatic Oil Ltd., die Iraanse olie leverde aan Israël.

De Israëlische schuld aan de Iraanse olieleveranciers is vele malen groter dan die van Iran aan de Israëlische bouwbedrijven, aldus Haaretz. Voor verschillende onderdelen van de schuld lopen momenteel twee bemiddelingsprocedures. Een derde procedure eindigde onlangs met de vaststelling dat Israëlische oliebedrijven nog enkele tientallen miljoenen dollars verschuldigd zijn aan Iran.
Bron: Nieuws.nl