Aan de vooravond van een politiestaat

Ma 30 Januari 2006 13:48 | Frank | 3368 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Op 25 januari kopte de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) 'Bij terreur, twee jaar voorarrest'. Volgens advocaten is het met een kanon op een mug schieten, maar ligt het wel zo simpel? Er wordt wetgeving geïntroduceerd, onder het mom van terrorismebestrijding, die uiteindelijk inzetbaar zal zijn tegen iedereen. Het begrip terrorisme is voor velerlei uitleg vatbaar en kan bovendien uitgebreid en aangepast worden. Wanneer zal bijvoorbeeld een (spontane) stakingsactie onder het begrip terrorisme gaan vallen? Het is naïef te denken dat zoiets niet kan gebeuren.

In hoeverre wordt gebruik gemaakt van het 'terrorisme' om wetgeving te realiseren, die gericht is tegen de eigen bevolking. Misschien vindt de overheid dit wel nodig, omdat ze voorziet, dat ze vanwege de verdergaande afbraak van de sociale voorzieningen zal moeten optreden tegen die eigen bevolking. Voorzieningen worden tot op het bot uitgekleed, overeenkomstig de Lissabon-akkoorden die in 2000 werden vastgelegd door de EU-lidstaten. De streefdatum voor deze veramerikanisering van het Europese sociale stelsel is 2010.

'Nederland is nog geen politiestaat', alweer volgens de PZC. Maar is Nederland er niet naar op weg? In de VS waar Bush het alsmaar over vrijheid heeft, is ter bestrijding van het terrorisme de Patriot Act aangenomen. Op basis van die wet kan iedereen worden gearresteerd en vastgehouden zonder veel verdere plichtplegingen. Om terrorisme te bestrijden wordt iedere Amerikaan streng gecontroleerd, bibliotheken moeten zelfs doorgeven wie welke boeken leest. De wet geeft mogelijkheden om mensen om welke (politieke) reden dan ook van straat te plukken. Wie in Nederland niet wil wakker worden in een politiestaat of 'dictatoriale democratie', doet er goed aan de ogen te openen voordat het heersende gezag die definitief gaat sluiten!

Bron: Luk Brusselaers